Vinterklar: Tag planter og løg ind, så du også har flotte blomster til næste år

Inden frosten for alvor tager fat, skal du grave en række blomster og blomsterløg op. På den måde får du også smukke blomster til foråret og sommeren næste år. Følg Samvirkes tips, så du opbevarer løg og blomsterknolde rigtigt vinteren over.

Frem med spade og skovl oktober eller november

Når efteråret går på hæld, er det tid til tage blomsterløg og knolde op fra havens bede. Løg og knolde kan godt klare den første frost, der sjældent er mere end en grad eller to, da der skal mange frostnætter til, før temperaturen i jorden kommer under frysepunktet. 

Har du ikke taget blomsterne ind fra terrassens krukker, skal du gøre det, inden den første frost kommer. Krukker er mindre gode til at holde temperaturen højere end luftens temperatur, og derfor er blomsterne her mere udsatte. 

Vent så længe som muligt med at grave løg op

Er temperaturen et godt stykke over frysepunktet, så vent med at grave løg og knolde op. Jorden er deres rette element, så lad blomsterløg og knolde blive der så længe som muligt. Grønne blade på planten sender stadig energi til roden. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sæt navn på knoldene

Når foråret kommer, er det rart at kunne plante de rigtige blomster i de rigtige bede. Sørg for at sætte navn på knoldene, når du har gravet dem op. Skriv eventuelt en lille seddel, du kan binde fast med garn. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rens knoldene for jord og læg dem til tørre

Knolde og blomsterløg skal renses for jord og visne blade. Skær også stænglerne af. Vask jord af knoldene, hvis jorden kæber fast. Lad knolde og løg tørre et par dage, inden du lægger dem i pap- eller flamingokasser, hvor de skal overvintre. 

Læg ikke knoldene oven i hinanden. Tætpakkede knolde øger risikoen for mug eller skimmel i knoldene. 

Hold øje med knoldene

Når dine knolde ligger i flamingokassen, så kig til dem af og til. Er der en blomsterknold eller -løg, der er blevet angrebet af mug eller skimmel, så tag den fra og smid den ud. Så når muggen ikke at brede sig. 

Må ikke opbevares for varmt

Overvintringen skal ske ved en lav temperatur. Løg og knolde skal helst opbevares mørkt og i et koldt rum med en temperatur på 5-10 grader. Bliver der varmere i rummet, risikerer du, at knoldene tørrer ud. Der må heller ikke være fugtigt, for så risikerer du angreb af svamp eller skadedyr i løbet af vinteren. 

Kældre, loftsrum og isolerede garager er ideelle steder til opbevaring af knolde og blomsterløg. 

Forår: Lad blomsterne forspire i krukker eller plant direkte ud

I slutningen af februar til midten af marts, er det tid til at vække blomsterne af deres vinterdvale. Plant løg i krukker, så de kan forspirre. Er haven garanteret frostfri (og der kan godt være en anelse frost i luften, uden at frosten rammer blomsterløg, der er gravet ned i jorden), så kan du plante løgene ud i dit havebed.