Sådan får du smukke tulipaner i haven - læg løg i efterået

Tulipaner skal plantes i efteråret for at blomstre smukt i det sene forår. Haveekspert Jesper Carl Corfitzen giver gode råd til, hvornår og hvordan du skal i forberede tulipanbedet og hvilke farver og sorter, der hitter.

De gyldne farver er in. Sørg for at lægge løg til tulipaner i september, oktober eller november - jo tidligere, jo bedre. Jo senere, du lægger løg, jo senere på foråret spirer tulipanerne. 

Tulipaner skal lægges i september, oktober og november

Tulipaner er løgplaner og skal plantes i efterårsmånederne for at blomstre flot i haven i april og maj. I princippet kan du lægge tulipanerne sent på efteråret, fortæller Jesper Carl Corfitzen, der er haveekspert, foredragsholder og forfatter til flere bøger om haver: 

»I en have er der en rytme i, hvornår man skal lægge de forskellige ting. Tulipanerne hører til løgplanterne, og dem skal man lægge om efteråret. I princippet kan du lægge tulipanerne meget sent, men så blomstrer de også senere på foråret – måske helt hen i maj og begyndelsen af juni, så finder du løg i supermarkedet eller på havecenterets resthylder, må du gerne lægge løgene i november.«

Løgplanter har nemlig slet ikke godt af at blive plantet om sommeren, hvor solen er stærk. Lægger du løgene om efteråret, får løgene fred og kan samle energi i jorden en hel vinter, inden de skal blomstre. 

Sørg for god, sandet jord

Vilde tulipaner vokser især i bjergrige egne og på jord, der er er sandet eller gruset. I Holland, som er verdens største producent af tulipaner er jorden sandet, hvilket giver de helt optimale betingelser for flotte tulipaner. 

»Skal du have tulipaner i haven derhjemme, bør du lægge løgene i en jord, der ikke er alt for leret og fed. Du bør derfor blande sand i jorden, når du sår tulipaner, med mindre du bor i Vestjylland eller kystnært, hvor jorden typisk er mere sandet end i andre egne af landet« fortæller Jesper Carl Corfitzen. 

Gyldne farver er moderne

Havemoden ændrer sig – ligesom moden inden for tøj og indretning. På de seneste blomstermesser har der i følge Jesper Carl Corfitzen været en tendens til, at tulipaner skal være mere gyldne i farverne. Samtidig er tulipaner, der ikke ligner de klassiske, enkle tulipaner, blevet moderne. Det kan for eksempel være papegøjetulipaner, der har et mere råt og vildt udseende.
 

Hvor mange løg skal man bruge?

I en pose med tulipanløg er der typisk 5 eller 10 løg. Og løg syner ikke af meget i haven, lyder det fra Jesper Carl Corfitzen: 

»Der er noget smukt over et bølgende hav af farverige tulipaner, og her skal du altså bruge en del løg. Det kan virke dyrt at købe mange løg, men sørg for at vælge nogle tulipansorter, der kommer igen og igen, så har du fornøjelsen af tulipanhavet i mange år.«

Husk at tulipanerne skal lægges cirka 10 centimeter nede i jorden. En tommelfingerregel er, at et tulipanløg skal ned i den dobbelte dybde af løgets højde.

Hvilke tulipaner skal man vælge?

Tulipaner findes i masser af sorter og arter, så sørg for se på posen med løg, hvordan netop den tulipansort arter sig. Nogle tulipaner kan blive næsten 50 centimeter høje, og dem skal du selvfølgelig ikke så i havens mest vindomsuste bed. 

Jesper Carl Corfitzen peger på flere sorter, du kan overveje: 

 • Viridiflora-sorterne: 
  Har en grønlige stribe eller flamme på bagsiden af kronbladene. De blomstrer typisk i løbet af maj måned og er stabile, hvilket vil sige, at de kommer igen og igen år efter år. 
 • Darwinhybriderne: 
  Høje tulipaner med store blomster. Blomstrer fra slutningen af april. Kommer også typisk flere år i streg. 
 • Triumph-tulipanerne: 
  Minder om de tulipaner, du køber hos blomsterhandleren. Blomstrer midt på sæsonen, typisk i første del af maj. Store blomster på kraftige stilke. Gode til at have i haven, hvis du vil plukke en buket ind. Kommer år efter år.
 • Papegøje-tulipanerne: 
  Papegøjetulipanerne har frynsede, for¬vredne kronblade – og de minder om en papegøjes fjerdragt. Blomstrer fra midten af maj. Ikke alle papegøjetulipanerne har kraftige stilke, så generelt bør disse stå mere i læ end andre tulipaner. 

Kast med rund hånd og lad tulipaner stå solrigt Jesper Carl Corfitzen lægger selv løg ved at strø tulipanløgene med rund hånd i bedet. Ganske enkelt drysses løgene ud mellem bedets andre planter i efteråret. 

Sørg samtidig for, at tulipanerne står solrigt. Selvom tulipaner er en nøjsom plante, skal de ikke stå i skygge under eller bag andre store planter og buske. Solens stråler giver varme og kraft til løgene, så du får flottere tulipaner. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gød tulipanerne i vintermånederne

Vil du hjælpe tulipanerne godt på vej, kan du give dem lidt gødning. Gerne i slutningen af januar eller i februar. 

»10 løg skal måske have en kvart håndfuld gødning. Det er ikke meget, du skal sprede. Jeg bruger selv kompost fra haven, og det er godt for jorden at bruge kompost. Det giver et rigt bakterieliv i jorden og er med til, at vandet kan trænge hurtigt ned, og det kan der være brug for i de våde måneder,« siger Jesper Carl Corfitzen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lad tulipanerne stå om foråret

Når tulipanerne er færdige med at blomstre, kan det være fristende at fjerne alle bladene, men lad bladene ligge og visne langsomt, fortæller Jesper Carl Corfitzen: 

»Tulipaner skal visne hen. På den måde kan de trække alt saften og kraften fra bladene ned i løget. På den måde samler løget energi til næste sæson, og du får større succes og flere blomstrende tulipaner, hvis du lader blade og stil være, til de er visnet så meget hen, at de nærmest selv falder af løget.«
 

Læs mere om