6 tidsbesparende tips til den travle familie
1. Køb stort ind én gang om ugen
“Hvis man kigger sig omkring i den daglige husholdning, er indkøb og madlavning et godt sted at starte med at spare tid,” siger Trine Kolding, der er Danmarks førende ekspert inden for effektivitet og planlægning.
Hun har gjort det til en god vane at købe stort ind én gang om ugen i stedet for at gøre flere små indkøb 3-4 gange om ugen. På den måde undgår Trine Kolding at skulle skrive indkøbslister, finde de rette varer på de rette hylder, stå i kø og pakke i poser mere end højst nødvendigt.
2. Lav en madplan
For at kunne nøjes med én enkelt ugentlig tur til supermarkedet, kræver det at du laver en madplan. Selvom en madplan i sig selv kan føles som et tidskrævende projekt at begive sig ud i, så er den ugentlige madplan en god investering og en direkte vej til øjeblikkelig tidsbesparelse i hverdagen, siger Trine Kolding.
“Da jeg startede med at lave madplaner, gjorde jeg det, at jeg tog mine to børn med på biblioteket med nogle post-its og kiggede i børnekogebøger. Når der så var en ret, de kunne lide, satte de en lap i, så vi kunne tage kopier og putte dem i en mappe,” siger hun. På den måde bliver planlægningen af ugens måltider en hyggelig aktivitet, og I kan altid vende tilbage til middagsfavoritterne.
3. Udform indkøbslisten efter butikkens indretning
Når familien laver en madplan, kan I samtidig udforme ugens indkøbsliste. Her råder Trine Kolding til at skrive varerne i den rækkefølge, som de står i, i supermarkedet, så I ikke skal zigzagge jer igennem butikken og dermed spilde tiden.
Skriv i øvrigt gerne indkøbslisten på computeren og gem den, så I ikke skal starte forfra med en ny indkøbsliste hver gang, indkøbene kalder, men i stedet bare kan redigere i den samme indkøbsliste fra uge til uge.
4. Indret dig logisk
“Når det kommer til huslige pligter vil børn enormt gerne hjælpe til, men det kan nogle gange være svært for dem,” siger Trine Kolding og peger på, at eksempelvis tallerkener og glas ofte står i overskabene i køkkenet, hvor børnene sjældent kan komme til, hvis de skal hjælpe med at dække bord.
“Køkkenets indretning er generelt ofte præget af tilfældighed, og tingene står bare der, hvor man satte dem, da man flyttede ind. Men hvis man genovervejer, hvor tingene skal stå, er der meget tid at spare,” siger hun.
Sæt derfor tallerkener, glas og bestik et sted, børn kan nå dem, så børnene kan hjælpe med borddækningen.
5. Brug smart opbevaring til nips og legetøj
Endnu et tip, der kan hjælpe ungerne til at give en hånd med, er at bruge smarte opbevaringsløsninger som kasser og kister til nips og legetøj. Når barnet ved, at der er en fast plads til dets ting, bliver det nemlig nemmere at gennemskue oprydningen. Samtidig er kasser og kister en nem måde at få rod af vejen på, hvis gulvet i stuen eller på børneværelset skal ryddes i en ruf.
Du kan med fordel også printe små piktogrammer ud og klistre på de kasser, knager eller hylder, hvor børnene har deres ting.
6. Sortér vasketøjet med det samme
De fleste af os sorterer vores vasketøj, men ofte først på vaskedagen, hvor bjerget af brugte klude tårner sig i en blanding af sort, hvidt og farvet. Det kan du undgå, hvis du løbende sorterer vasketøjet. Brug blot flere kasser eller kurve, så sort og hvid samt fin- og kogevask ikke ender sammen i bunken. Så kan du springe direkte til vaskemaskinen, når du skal vaske.
Sorteringssystemet kan, ligesom med kasserne til nips og legetøj, også sagtens implementeres på børneværelset, så de små kan give en hånd med.