Danskerne er ikke de eneste, der sætter pris på en flæskesteg. Det saftige kød tilbedes og tilberedes på forskellige måder af griseentusiaster i hele verden. Samvirke giver 6 eksempler på andre nationernes flæskestege.
Sydafrika
Sydafrikanerne elsker grillmad. Når de mødes for at grille og hygge sig, kaldes det et ”braai” - det afrikaanske ord for grill. En af braai-favoritterne er marineret svineslag eller nakke, der marineres i BBQ-sauce og steges sprød på grillen.
Hvis du er rigtig heldig, har du smagt det ecuadorianske festmåltid hornado de chancho – en hel, langtidsstegt pattegris. Grisen marineres i flere dage i chicha, en lokal, fermenteret majsdrik, inden den nænsomt steges i en lerbrændeovn. Hornado serveres typisk med kartofler, salsa, avocado og måske lidt ristede madbananer.
Den romerske ret porchetta laves enten som helstegt pattegris eller blot som en rullesteg af griseslag fyldt med for eksempel urter, spinat eller tørre krydderier. Den er saftig, fed, fantastisk og omvender selv den største flæskestegsfortaler. Retten serveres ofte ganske spartansk med en smule stegesky og en lille grøn salat på siden.
Englændernes ”pork roast with crackling” minder umiskendeligt om den danske flæskesteg. Den serveres til de traditionelle sunday roasts eller søndagsmiddage, hvor det hele skal være ekstra fint. Der er også sprøde svær på englændernes flæskesteg, og den serveres typisk med bagte æbler eller æblesauce.
Danskere, der er bosat i Tyskland, klager ofte deres nød over, at tyske slagtere ikke har ribbens- eller kamsteg med svær i butikkerne. Med mindre de selv vil slagte julegrisen, bør de prøve en portion schweinhaxe. Retten består af svineskank eller skulder, der braiseres i vin, øl eller fond i 3-6 timer. Når kødet er mørt, rister man det i ovnen for at opnå den sprøde svær. Schweinhaxe serveres (selvfølgelig) med sauerkraut, kogte kartofler, skysauce og en stor, tysk øl.
Kineserne elsker gris, og Siu Yuk eller sprødstegt svineslag er en specialitet i Hong Kong. Svineslaget koges, tørres og prikkes med nåle, så sværen bliver sprød. Kødet marineres i salt, sukker og det traditionelle 5-spice natten over og ristes sprødt i ovnen.