Derfor har din teenager godt af at hjælpe til derhjemme
Husligt arbejde styrker familiefællesskabet
For mange teenagere er det nærliggende at få mor eller far til at klare alt fra vasketøj og madpakker til lægeaftaler og mobilregninger.
Det skyldes ifølge forfatter og foredragsholder Marie Kraul, at teenagere ofte får lov til ikke at røre en finger. Men pligter som tøjvask, borddækning og lugning af ukrudt i haven binder familien sammen og bør derfor også tildeles familiens teenager.
»Når man ikke deltager i de huslige pligter, tager man heller ikke del i det fællesskab, familien er, og så kan forældre og teenagere ende med at leve i to parallelverdener, hvor der ikke er meget at tale om,« siger Marie Kraul.
Autoritet skaber tryghed
Teenagerens aktive deltagelse i det huslige arbejde sikrer ikke kun et styrket familiefællesskab og rene tallerkener i køkkenskabet. De faste rammer og krav skaber også tryghed hos det unge menneske, som gennemgår en sårbar tid i overgangen fra barn til voksen.
Derfor er det vigtigt, at du påtager dig forældreautoriteten og fastholder, at din teenager tager del i pligterne - uden at være bange for konflikterne.
Pligter klæder din teenager på til at flytte hjemmefra
Når tiden så kommer til at pakke flyttekasserne, og din teenager skal flyve fra reden, er det ud i en verden, hvor pligter pludselig er noget, man skal kunne klare selv. I voksenlivet er der hverken mor eller far til at ordne tingene, og så kan færdighederne, som din teenager lærte hjemmefra, være nyttige.
Det huslige arbejde skal derfor også ses som en investering, der kan hjælpe din teenager på længere sigt, forklarer Marie Kraul:
»Det giver selvsikkerhed og ro at vide, hvordan man vasker gulvet efter en fest, eller at kunne lave middag, når vennerne er på besøg,« siger hun.