5 tips der gør dine knogler stærke

Skøre knogler er ikke så sjove, som de lyder. Men du kan faktisk selv lave en række øvelser, der styrker dine knogler, så skelettet kan holde hele livet.

Vi har 206 knogler i kroppen, og de skal holdes sunde, hvis vi vil have det godt, når vi bliver gamle. Knogleskørhed rammer oftere kvinder end mænd, og sygdommen viser sig oftest i overgangsalderen.

Hop og spring - løft og skub

Rigtig mange danskere rammes af knogleskørhed. Faktisk lider hver femte dansker over 50 år af denne lidelse. Mange ved ikke, de har det, før de en dag pludselig brækker en knogle. Derfor er det en god idé at styrke skelettet hele livet, så der er større chance for at slippe for porøse knogler.

Forebyggelse er meget effektiv, og det er aldrig for sent at styrke knoglerne. Ud over at leve sundt og undgå røg og for meget alkohol kan man spise calcium og D-vitamin. Men man kan også hoppe sig til sundere knogler.

Flere undersøgelser har påvist, at voksne, som motionerer, har større knoglemasse end voksne, som ikke motionerer. De mest effektive resultater får man, hvis man styrker knoglerne hele livet med fysisk aktivitet. De bedste motionsformer til at forebygge knogleskørhed er øvelser, som involverer stødpåvirkning af skelettet kombineret med styrketræning. Knoglerne styrkes ved styrketræning, fordi musklerne river i knoglen og stimulerer til vækst.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bær din egen vægt

Sørg for, at du bærer din egen vægt og bruger dine egne kilo i træningen. Det gør altså ikke dine knogler ret meget stærkere, at du svømmer eller cykler, for så bærer vandet eller cyklen din vægt.

Du skal heller ikke sidde ned og træne, men op og stå og løfte din egen krop rundt. Der er masser af øvelser, hvor du bærer dig selv. Prøv eksempelvis sjipning, dans, yogaøvelser, at træne stående med elastik om benene, armbøjninger eller håndholdte vægte, du bruger stående eller i løb. Det er alle øvelser, hvor man virkelig får stimuleret knoglerne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Øv dig i at gå og gå stærkt

Det er altid godt for knoglerne at gå, men helst så hurtigt som muligt. Jo hurtigere du går, jo kraftigere sætter du foden i underlaget, og jo stærkere stød går der op gennem benets knogler.

Når du går rask til, kan du øge belastningen på knoglerne ved at gå med håndvægte i hånden. Stavgang med aktiv brug af stavene giver også gode stød til knoglerne.

Små ting i hverdagen, der holder dig på fødderne

Prøv at stå mere op. Brug stepmaskinen i stedet for romaskinen. Gå fra hul til hul på golfbanen i stedet for at køre i golfbil.

Når du sidder i sofaen om aftenen og læser eller ser fjernsyn, så rejs dig op et par gange og lav knæbøjninger.

Hvis du har et hævesænkebord på arbejde, så rejs dig op og stå nogle gange i løbet af dagen. Eller prøv at holde et stående møde i stedet for at sidde ned omkring et bord.

Gør noget nyt, og dyrk en ny type motion

Håndled, hofter og rygsøjle er de steder, hvor knoglerne har størst risiko for at blive svage og knække. Men det er vigtigt, at alle muskler bliver styrket, og alle knogler i kroppen bliver belastet, så du holder knoglemassen stor over hele kroppen.Derfor er det en god idé at lave en ny type motion som supplement til det, du allerede gør.

Så hvis din motion mest består af gang og havearbejde, så prøv at tage en dansetime, eller suppler din daglige motion med nogle yogaøvelser.

Hvis du lider af knogleskørhed, gælder der helt andre anbefalinger for, hvilken type motion du bør dyrke. Det kan du læse om via linket nedenfor.

Læs mere om