19 grader er det nye normal: Sådan holder du varmen

På med rullekraven, drik noget varmt og klæd dig i uld, lyder et par af de 8 ekspertråd, der kan hjælpe dig gennem et vinterhalvår med energikrise og kølige rum.
Kvinde i rullekravesweater

Vi mister meget varme fra hovedet, men faktisk også halsen. Så hvis du synes, det er lidt overkill at gå med strikhue indenfor, er rullekraven et godt alternativ.

Hver fjerde får kolde fødder i 19 grader

En dejlig lun indetemperatur på 22 grader. Det er sådan, vi i gennemsnit foretrækker det i vinterhalvåret, viser en undersøgelse fra DTU, som Samvirke tidligere har skrevet om.

Så når energikrisen betyder, at mange bygninger har skruet temperaturen ned til 19 grader, er det for mindst hver fjerde af os en direkte billet til at fryse.

Hver fjerde er nemlig omtrent så mange, man ifølge DTU-undersøgelsen kan forvente, vil fryse og være utilfredse i 19 grader, hvis man har en almindelig indendørs vinterbeklædning på og laver en stillesiddende aktivitet.

Her kommer 8 råd til at holde varmen i 19 grader. Se kilderne nederst i artiklen.

1. Bevæg dig i løbet af dagen

Første råd er at få så meget bevægelse ind i løbet af dagen som muligt.

Kroppen danner varme på forskellige måder, og en af dem er, når vi bruger musklerne. Derfor bliver du hurtigere kold, hvis du har stillesiddende arbejde eller undervisning.

Sørg for eksempel for at holde en kort pause, så snart du fryser, hvor du går en lille tur eller bare bevæger dig lidt.

2. Tag tykt tøj på, gerne i flere lag og uld

Andet råd handler om påklædning. Tøjet holder os varme ved at isolere, og derfor gælder det om at tage tøj på, der kan holde på den varme luft omkring kroppen.

Tøj isolerer bedre, jo tykkere det er, fordi et tykt lag tøj kan indeholde mere luft. Den samme effekt kan du få af tøj i flere lag. Uld er det allerbedste materiale til at holde på varmen, fordi uldens fibre er hule og derfor kan indeholde ekstra meget luft.

3. Undgå bomuld, hvis du eller dit barn sveder

Uld har også den smarte egenskab, at det stadig isolerer, selvom det bliver vådt. Så hvis dit barn f.eks. kommer til at svede i løbet af frikvarteret og skal sidde stille i et køligt klasselokale bagefter, er uldtøj et godt valg.

Bomuld nedkøler omvendt kroppen, hvis tøjet bliver vådt, og derfor er tøj i bomuld en dårlig idé, hvis man bliver våd af sved i løbet af dagen.

4. Dæk halsen (og hovedet) til

Nogle steder afgiver kroppen ekstra meget varme, og det gælder blandt andet halsen og hovedet.

Når vi er kolde, prioriterer kroppen at sende blod til vigtigste steder, blandt andet hjernen. Derfor sker der et større varmetab fra halsen og hovedet, end for eksempel fra hænderne, når man fryser.

Desuden findes der i halsområdet meget af den type fedt, man kalder brunt fedt, som er en anden af de mekanismer, der holder kroppen varm.

Derfor er en rullekrave, et halstørklæde eller noget andet, der dækker halsen, en god måde at holde på varmen. En hue er også et effektivt, men måske mindre gangbart bud på at holde på varmen.

Hvem fryser mest?

Hvor følsomme vi er over for kulde, afhænger især af muskelmasse, fedt og alder:

  • Muskler skaber varme, og derfor fryser folk med meget muskelmasse generelt mindre.
  • Man fryser ofte også mindre, jo tykkere fedtlag man har under huden, fordi fedt isolerer.
  • Generelt fryser ældre mennesker mere end yngre. Det hænger blandt andet sammen med mindre fysisk aktivitet, og at mængden af det, man kalder brunt fedt, typisk svinder med alderen. Brunt fedt producerer nemlig ekstra varme ved kolde temperaturer, hvilket betyder, at kroppen kan tilpasse sig koldere omgivelser.

Kilde: Camilla Charlotte Schéele, professor i fedme og metabolisme ved Københavns Universitet

5. Drik noget varmt

En måde at få lidt ekstra varme ind i kroppen på, er at drikke noget varmt. Omvendt bruger kroppen ekstra energi på at holde temperaturen, hvis du drikker meget kolde drikkevarer.

Så prøv at skifte isvandet ud med te, hvis du har svært ved at holde varmen.

6. Tag gode sko på, der isolerer mod kulden fra gulvet

Sko er en vigtig del af en varm påklædning, også indenfor. Der overføres nemlig typisk mere kulde fra gulvet end fra luften, ligesom vi kender det fra udtrykket ‘fodkoldt’. Det skyldes, at de fleste hårde materialer er mere varme- og kuldeledende end luft.

Så på med de tykbundede sko, hvis du fryser.

7. Sørg for at spise

Når vi spiser, bliver det sympatiske nervesystem aktiveret, som også aktiverer det såkaldte brune fedt, en særlig type af fedt, der danner varme i kroppen.

Derfor er det en dårlig idé at springe måltider over, for du bliver faktisk varm af at spise mad.

8. Begynd at vinterbade

Det sidste råd har ingen garanteret virkning, men måske er det alligevel et forsøg værd for dig.

I en række forsøg med vinterbadere ser det ud til, at de producerer mere varme end andre, når de bliver kølet ned. Det kan måske forklares ved, at vinterbadere har forbedret deres evner at regulere kropstemperaturen og derfor også har nemmere ved at tilpasse sig omgivelsernes temperatur.

Set i det lys vil det altså være en god idé at begynde at vinterbade, hvis du har tendens til at fryse.

Kilder:

  • Camilla Charlotte Schéele, professor i fedme og metabolisme ved Københavns Universitet
  • Jakob Bak Pedersen, leder af friluftslinjen og underviser ved Paul Petersen Idrætsinstitut
  • Jørn Toftum, professor i indeklima ved DTU