Hvordan opbevares gær bedst?
Jeg bager mine langtidshævede hvede/speltbrød med 5-10 gram gær.
Det er ærgerligt ofte at måtte smide indtørrede rester af gær ud, og jeg har forsøgt forskelligt for at opbevare gæren. I lukkede plastbeholdere kan den nærmest blive flydende af kondens.
For nylig fandt jeg så en lille gærkrukke fra Knabstrup, der var glaseret både ind- og udvendig. Men når jeg har taget mine fem gram gær og stiller krukken i køleskabet, kommer der hurtigt et skimmellignende aftryk på papiret og kondens, men mindre end i plastbeholder. Jeg kan holde det i ave ved at tørre indvendigt i krukken hver dag.
Jeg er nu i gang med et forsøg, hvor jeg ikke stiller krukken i køleskabet. Der har endnu ikke udviklet sig hverken skimmel eller kondens. Men skal gær opbevares i køleskab?
Inger Risgaard, Augustenborg:
Svar fra Winnie From Thesbøl
Gær består af levende gærceller, som ånder. Og den skal opbevares i køleskab, for at gærcellerne ikke skal dø ud.
Opbevaring i lukkede beholdere er ikke nogen god idé.
Som du også selv har observeret, dannes der kondens, og i værste fald bliver gæren flydende. Når du har brugt af gæren, er det bedste, du kan gøre, at pakke den ind i det vokspapir, som den oprindeligt er pakket ind i.
Luk pakken godt, og læg gæren i køleskabet. Gæren kan godt tørre lidt ind med tiden, men gærcellernes evne til at hæve dejen ødelægges ikke herved, du skal højst bruge en lille smule mere.
Gær har ikke ubegrænset holdbarhed efter åbning, så en gang imellem kan du uanset opbevaring være nødt til at smide noget ud.
Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.