10 vigtige tips til når du laver mad i mikroovnen

Drop de firkantede bokse og dæk maden til, når du tilbereder mad i mikroovn. Få også at vide, hvor tit du skal røre i maden, når du er i gang med at lave mad i mikroovnen.

Du får en mere ensartet opvarmning, hvis du vælger en rund tallerken. Tilbereder eller opvarmer du mad, der er i en firkantet boks eller skål, bliver hjørnerne færdige lang tid før resten af maden. 

1: Spred maden ud

Det kan være fristende at dynge en ordentlig stak mad op på tallerkenen, når maden skal lunes. Lad være! Mikrobølger breder sig ikke langt ind i din mad – og opvarmning i en mikroovn fungerer ved, at de yderste dele af maden varmes først, og varmen spreder sig så fra de yderste dele til midten af maden. 
Så skal du have varmet op hurtigt, så spred maden ud, så der er en stor overflade, varmen kan brede sig fra. 

2: Vær tålmodig: Lad varmen brede sig

Når mikroovnen stopper, forsætter varmen med at brede sig. Lad derfor maden stå lidt, når du tager den ud af mikroovnen, det giver varmen tid til at brede sig, gør maden gennemvarm og sikrer, at det yderste på din mad ikke oversteges eller bliver tørt. 

3: Drop firkantede bokse

Formen på de ting, du opbevarer din mad i, når den skal tilberedes, kan have indflydelse på resultatet. Bruger du en firkantet boks eller skål, når du skal lune mad, vil maden, der er i hjørnerne, blive varm og tilberedt først. Det skyldes, at hjørnerne er tættest på kanten af mikroovnen, hvor bølgerne spredes fra. 

Vælg derfor en rund skål eller en tallerken, når du skal varme din mad op eller tilberede noget i mikrobølgeovnen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4: Brug den rigtige effektindstilling

Stort set alle mikroovne kan indstilles til at bruge forskellig effekt, så sørg for at vælge den rigtige indstilling, når du laver maden. Nogle madvarer kan blive tørre, hvis du bruger fuld effekt, eller du kan risikere, at maden bliver »brændt« i kanten, mens maden i midten ikke er færdigtilberedt. 

Læs også artiklen: Så høj effekt skal du bruge til forskellige ting i mikroovnen

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

5: Stol ikke på tidsangivelser – prøv dig frem

Da det engelske forbrugermagasin Which? testede mikroovne, fandt de ud af, at der var stor forskel på, hvor tilberedt maden blev i forskellige mikroovne, selvom man brugte samme effekt og i samme tidsrum. 

Du bør derfor altid lære din mikroovn at kende. I begyndelsen bør du indstille tiden på mikroovnen kortere, end du tror eller opskriften angiver. Det giver dig en fornemmelse for, om den er hurtigere eller langsommere, end opskrifterne angiver. Det giver også en fornemmelse for, om hakket kød eller brød skal have få eller flere minutter, hvis du vil anvende mikroovnen til optøning. 

6: Dæk maden til 

Hvis du dækker maden til, når du tilbereder i mikroovnen, opnår du: 

  • Der er færre stænk fra maden, så du skal gøre ovnen rent sjældnere
  • Fugtigheden forbliver høj, når du dækker maden til med et låg eller med folie
  • Hurtigere madlavning – når du bruger låg, holder du også på varmen

Brug kun et låg eller en folie, der er godkendt til brug i mikroovn

7: Tilbered mindre portioner

Når du tilbereder mad i mikroovnen, så lav ikke portionerne for store. Del hellere en stor portion op i mange små portioner, da det samlet set kan give en kortere tilberedningstid. 

8: Vend maden – eller rør ofte

For at udnyttet varmefordelingen optimalt, så sørg for at røre ofte i grød, supper og sovs, når du laver dem i mikroovnen. Tilbereder du for eksempel kød eller brød, så vend maden ofte. 

9: Vend maden, når du bruger optøningsfunktionen

Undgå, at nogle dele af maden er tilberedte, mens andre dele af maden er helt frosne, når du bruger optøningsprogrammet, ved at vende maden flere gange under optøningen. 
En tommelfingerregel siger, at du skal vende din mad mindst 2 gange under optøningen, hvis maden vejer 500 gram. Nogle mikroovne giver et signal, når det er tid til at vende maden. Er din mikroovn en ældre model, så sørg selv for at vende maden et par gange. 

10: Stol ikke på dine øjne

I en mikroovn kan temperaturen på for eksempel vand, supper eller smør sagtens nå 100 grader, uden at du kan se bobler som tegn på, at det koger – og alligevel kan du risikere, at suppen bobler så meget over, at loftet i mikroovnen ligefrem rammes af et suppeudbrud. 

Rør i dine flydende madvarer flere gange undervejs. Det er med til at fordele varmen – og mindsker risikoen for, at noget sprøjter inde i mikroovnen. 
 

Læs mere om