10 tips til solbeskyttelse hvis du træner udendørs i sommervejret

Det er skønt og sundt med udendørs træning, men det kræver også en smule omtanke, hvis du ikke vil øge risikoen for hud- og modermærkekræft. Så vælg skyggen, tag solhat på, og smør et tykt lag solcreme på.
Træn i skyggen

Træn i skyggen. Selvom solen skinner, skal du ikke vælge udendørs motion fra. Det er altid sundt at være aktiv. Når du bruger kroppen og bevæger dig dagligt, mindskes risikoen for kræft i tyktarmen, brystet og livmoderhulen, viser undersøgelser ifølge Kræftens Bekæmpelse. Enkelte undersøgelser peger på, at motion og fysisk aktivitet også forebygger lungekræft, prostatakræft samt kræft i bugspytkirtlen og æggestokkene.

1: Vælg skyggesiden af banen eller vejen

Undgå at træne direkte i solen. Løb på den side af stien, hvor der er mest skygge. Løb hellere i skov end på strand, hvis solen bager. Spil fodboldkamp, når banen er i skygge eller spil krocket i skoven eller i parken, hvor der er store træer, i stedet for på græsplænen.

2 Brug solcreme

Når du træner udendørs, skal du bruge solcreme. Selvom du har solcreme på, skal du ikke stege i solen i længere tid. Det kan de færreste nordiske hudtyper tåle. Den type solcremen, du vælger skal både beskytte mod UVA og UVB-stråler, da begge typer stråler kan fremkalde kræft.

FAKTABOKS om kræft i huden

Næsten hver 4. dansker bliver solskoldet i løbet af en dansk sommer, og for 70 procent af dem gælder det, at forbrændingerne skete, mens de opholdte sig i solen uden at solbade - herunder dyrkede sport udenfor. Det viser en ny rapport om danskernes solvaner fra sommeren 2015 Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne.

1 ud af 7 danskere udvikler kræft i huden. Mere end 155.000 danskere lever med sygdommen. Over de seneste 30 år er antallet af nye tilfælde af kræft i huden mere end firedoblet blandt kvinder og mere end tredoblet blandt mænd.

 

3 Brug vandfast solcreme

Smør solcremen på minimum 15 minutter før, du bevæger dig ud i solen. Så er den trængt ind, og du risikerer i mindre grad at svede den af. En solspray beskytter ikke lige så effektivt som en creme. Brug gerne en vandfast solcreme, når du træner, da den sidder bedre fast.

4 Smør rigeligt solcreme på

Selvom du har en solcreme med en høj faktor, skal du stadigvæk have et ordentligt lag på. De fleste kan klare sig med en faktor 15 i Danmark, hvis de bare smører tilstrækkelig med solcreme på.Brug ikke solcreme som undskyldning for at træne lang tid i solen. Der kommer også UV-stråler gennem solcremen.

5 Træn i langærmer og lange bukser

Det kan være fristende at tage tanktoppen og hotpans på, når der skal trænes i den dejlige sommervarme. Det er hårdt for huden at lade solen brænde på den. Så prøv at træne i en tynd, langærmet t-shirt og mindst trekvartlange træningsbukser, når solen skinner.

6 Træn før 12 eller efter 15

Solen er farligst fra middagstid til først på eftermiddagen, så løb eller spil tennis om morgenen eller henimod aften. Så har du allerede beskyttet dig selv en hel del.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

7 Brug kasket, solskygge eller hat med skygge

Du mindsker hudens eksponering for solen stråler,  hvis du medbringer din egen skygge i form af en hat eller kasket

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

8 Improviser skygge til nakken undervejs

Hvis du kan mærke, at du bliver brændt i nakken på en løbetur, kan du komme et tørklæde eller en avisside op under kasketten eller hatten og på den måde lave en skygge, der dækker dig i nakken.

9 Brug solbriller

Solbriller giver god beskyttelse mod UV-stråling og skader på øjnene. Tætsiddende solbriller med sidebeskyttelse beskytter bedst. 

10 Tjek UV indekset

Mange vejr-apps eller appen UV-Indeks oplyser, hvor højt UV-indekset er. Er UV-indekset 3 eller højere, er solbeskyttelse nødvendig. Det er bedst at søge skygge og tage tøj på, der så vidt muligt dækker kroppen, hvis du er ude mere end cirka 20 minutter.

Læs mere om