sol

Hvor meget skal jeg beskytte mit barn i solen?

Sommeren banker så småt på døren, og familien har pakket kufferten og er på vej mod varmere himmelstrøg. Men hvordan er det nu med solen og små børn? Hvor godt skal man beskytte dem?

Hudlaget hos børn er ikke nær så tykt som hos voksne, hvilket er en af grundene til, at det er værre, når børn solskoldes.

Børns hud er sart

Når uv-indekset er 3 eller højere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man tager solcreme på. Det er især vigtigt at beskytte børn mod solen, fordi deres hud er mere sart.

”Hudlaget hos børn er ikke nær så tykt som hos voksne, hvilket er en af grundene til, at det er værre, når børn solskoldes. Desuden er mange børn ude meget af tiden og bliver derfor udsat for meget uv-stråling,” siger Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Pas på solskader

Huden er vores største organ, og kræft i huden er den hyppigste kræftform i Danmark. Derfor er det vigtigt, at forældre beskytter deres børn mod solens stråler, fortæller Peter Dalum:

”Jo tidligere børn bliver udsat for en solskade, jo større er risikoen for at udvikle hudkræft senere i livet. Især hvis barnet får mange solskoldninger.”

6 gode råd til at beskytte børn i solen:

- Brug solcreme, når uv-indekset rammer 3

- Brug faktor 15 eller over i Danmark, og faktor 30 eller over i udlandet

- Hold dine børn i skyggen mellem klokken 12 og 15

- Sørg for, at de har solbeskyttende tøj på og solhat

- Hvis dit barn bliver solskoldet, kontakt lægen

- Spædbørn skal helt holdes ude af solen

 

Solcreme, skygge og solhat

Solkampagnen anbefaler, at børn bliver smurt ind i solcreme, 20 minutter før de skal ud i solen, og igen efter et par timer, hvis de har været i vandet eller svedt. I Danmark anbefales faktor 15 eller højere, men hvis man skal mod varmere himmelstrøg, så skal solcremen minimum op på faktor 30.

Som forældre skal man samtidig sørge for, at børnene er i skyggen, især midt på dagen mellem klokken 12 og 15. Derudover anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at børn har solbeskyttende tøj på, gerne en uv-dragt eller en lang T-shirt og en solhat.

Pas også på solen i skyggen

Børn skal stadigvæk have solcreme på, selvom de opholder sig i skyggen. Solens stråler bliver nemlig reflekteret i overflader såsom vand og sand, og derfor bliver man stadigvæk ramt af strålerne. Selv på en skyet sommerdag får man farve, da skyerne slipper 30-70 % af solstrålingen igennem, afhængig af hvor tykt skylaget er.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spædbørn skal undgå sol

Spædbørn, som ikke kan kravle eller gå, skal holdes væk fra solens stråler, fortæller Peter Dalum:

”Spædbørn skal helt undgå direkte sollys og have en solhat på. Spædbørns hud er ekstremt sart over for IV-stråling, og de er samtidig dårlige til at temperaturregulere.”

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

D-vitamin og solcreme

D-vitamin spiller en vigtig rolle for børns vækst, og et underskud kan øge risikoen for at udvikle knogleskørhed senere i livet. Solens ultraviolette stråler får huden til at producere størstedelen af det D-vitamin, som kroppen har behov for. Dog viser en større undersøgelse fra DTU, Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse, at brugen af solcreme ikke får niveauet af D-vitamin til at falde hos hverken børn eller voksne. Det skyldes formentlig, at folk, der bruger meget solcreme, også er meget ude i solen, og her får man ikke altid smurt hele kroppen ind. Strålerne vil derfor alligevel trænge igennem.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse ser det ud til, at kroppens D-vitamin-depoter bliver opfyldt i løbet af cirka 15 minutter, når ansigt og hænder ubeskyttet bestråles 3 gange om ugen midt på dagen i sommermånederne.

Kilde: Peter Dalum, projektchef, Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne