Du skal bruge solcreme, selvom du ikke bliver rød
Det er for sent, når huden bliver rød
Du kender sikkert kampagnen, der fortæller, at når huden er rød, er skaden sket, men det betyder ikke, at du kan solbade dig ør i hovedet, så længe du ikke bliver forbrændt. Det er nemlig en for simpel måde at anskue solens indvirkning på huden.
Peter Dalum er projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, og ifølge ham er det ikke kun forbrændingerne, vi skal passe på.
»Når huden er rød, er det et tegn på, at huden har fået al for megen UV-stråling, men solens stråling har også indvirkning på huden, før man bliver rød. Det er ikke sådan, at hvis man undgår forbrændinger, er man på den sikre side.«
De gode solråd
Nogle mennesker vil opleve flere forbrændinger end andre grundet deres hudtype, men Kræftens Bekæmpelse har alligevel samlet nogle gode, generelle råd, når det kommer til sommersolen.
Søg skygge.
Beskyt huden, når UV-indekset er +3.
Hold en siesta mellem 12 og 15, hvor solen er stærkest.
Dæk kroppen med hat og løstsiddende tøj.
Brug masser af solcreme.
Forbrændingerne skal undgås
Grunden til, at den røde hud får ekstra opmærksomhed, er, at forbrændingerne skader huden ekstra meget. Ifølge Kræftens Bekæmpelse ender næsten hver tredje dansker med en forbrænding, når de tager på sommerferie.
»Når huden bliver rød, er det et udtryk for en betændelsestilstand. Huden har simpelthen fået nok. Hvis man kan undgå at blive skoldet, er man nået langt, når det kommer til at passe på sin hud,« siger Peter Dalum
Især modermærkekræft udvikler sig, når huden bliver forbrændt.
Kan man blive brun på en sund måde?
Selvom solens stråler kan være skadelige for huden, er det de færreste, der vil eller kan gå igennem livet uden at blive brune. Og hvis man skal have D-vitamin, er solen også den primære kilde. Så når man endelig skal være brun, er der et par gode råd, der er værd at følge.
»Man skal sørge for at blive brun langsomt. Ikke noget med at stege fuldstændig igennem på første feriedag, men lad i stedet kroppen vænne sig gradvis til solens stråler og opbygge pigmentet langsomt,« siger Peter Dalum.
Kræftens Bekæmpelse har en liste med gode råd, som du kan finde i bunden af denne artikel.
Ordentlig beskyttelse kan mindske kræfttilfælde
Fornuftige solvaner er måske ikke det første, man tager stilling til, når man endelig kan komme ud og nyde vejret, men der er god fornuft i at tænke lidt ekstra over, hvordan du opholder dig bedst i solen.
»Omkring 90 procent af tilfælde med modermærkekræft og kræft i huden kunne undgås med ordentlig solbeskyttelse. Det kræver, at man beskytter sig mod den helt stærke sol og ikke giver kroppen mere, end den kan klare« siger Peter Dalum.