Flødeboller – Klassiske, med vaniljeskum og mørk chokolade
- 20 Personer
Ingredienser
50 g | vand |
125 g | sukker |
1 stk. | vaniljestang |
60 g | glukosesirup |
75 g | æggehvider (evt. pasteuriserede) |
20 stk. | små, sprøde vafler eller 20 skiver (0,5cm) god marcipan (bagt ved 200 grader i ca. 7 min.) |
250 g | mørk chokolade, smeltet/tempereret |
- | Evt. kokosmel, til drys |
Sådan gør du
-
1Hæld vand, sukker (gem 1 spsk.), vaniljestang og glukose i en gryde, og bring det i kog over middel/høj varme.
-
2Lad sukkerblandingen koge i ca. 10-15 min., til den når en temperatur på 117-118 grader (til massen er tyknet til sirup og konsistensen er karamelagtig, når den dryppes på en kold tallerken). Pisk imens æggehviderne stive med salt og det resterende sukker.
-
3Når sukkerblandingen har nået den rette temperatur, hældes den i en tynd stråle i æggehviderne under konstant piskning (brug en elspisker). Fortsæt piskningen, indtil skummet er blankt og sejt, og det er kølet ned (det tager op til 10 min. piskning , så hav tålmodighed).
-
4Kom skummet i en sprøjtepose, og sprøjt det forsigtigt ud på hver vaffel, så det former en høj top. Har du ikke en sprøjtepose, så smør skummet på med en dejskraber, så overfladen er glat og pæn.
-
5Lad flødebollerne stå 2-4 timer ved stuetemperatur, så skummet sætter sig (det bliver fastere, jo længere de står).
-
6Overtræk flødebollerne med chokolade. Det gøres nemmest ved at smelte ekstra mørk chokolade og dyppe flødebollerne heri, alternativt kan flødebollerne sættes på en hulske og overhældes med chokolade, til det dækker, eller chokoladen kan pensles på.
-
7Drys evt. med pynt og lad chokoladen størkne inden servering.
Tip!
Rigtige flødebollevafler kan købes i specialbutikker. Skummet kan smages til med 3-4 dråber pebermynteolie, det giver et lækkert og forfriskende skum, som er knap så sødt.