Identitetstyveri på nettet: 8 fejl, du måske begår

Bliver du udsat for identitetstyveri, kan det have store konsekvenser. Eksempelvis kan dine personlige oplysninger misbruges til at optage lån i dit navn. Se 8 fejl, du måske begår på nettet, som øger risikoen for, at du bliver udsat for identitetstyveri.

Husk at være forsigtig med, hvem du giver dine personlige oplysninger til. Oplys dem kun på sider, du stoler på, og hvor det er relevant.

Du opdaterer ikke programmerne på din computer

Når der kommer en ny opdatering til dine programmer på computeren, øger det ofte sikkerheden i netop det program. Derfor er det en god idé at indstille programmerne til automatisk at opdatere til nye og mere sikre udgaver.

Nogle internetudbydere tilbyder, at du kan få tjekket din computer for tilgængelige opdateringer. Søg yderligere oplysninger hos internetudbyder.

Du bruger ikke et antivirusprogram og en firewall

Har du ikke et antivirusprogram som for eksempel AVG eller McAfee, øger det risikoen for, at ubudne gæster får fat i dine personlige oplysninger. De fleste antivirusprogrammer har indbygget firewall, og både på pc og Mac er der indbygget firewall, som dog ikke altid er slået til.

Spørg eventuelt hos din internetudbyder, hvordan du installerer antivirus og firewall.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du har ikke kodeord på dit trådløse netværk

Har du ikke kodeord sat til dit trådløse netværk, kan andre så let som ingenting bruge dit internet - fordi de ikke skal angive et kodeord. Det øger risikoen for, at andre kan følge med i din adfærd på nettet.

Se, hvordan du indstiller et kodeord til dit trådløse netværk i brugsvejledningen til din trådløse router - eller kontakt din internetudbyder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du laver for simple passwords og skifter dem ikke

Er dine kodeord på computeren og internettet - også kaldet passwords - for simple, er det meget nemmere for robotter eller andre at få adgang til dine personlige data. Drop vejnavne, fødselsdatoer eller andet, andre let ville kunne gætte på - og skift dine passwords med jævne mellemrum.

Sådan laver du et sikkert password

Du har ikke sikret din smartphone eller tablet

Det er ikke kun din computer, der kan være mål for identitetstyveri. Også smartphones og tablets og andre bærbare enheder, der kan gå på nettet, kan være guf for kriminelle. Husk derfor også at følge rådene i denne artikel, når du er på din smartphone eller tablet.

Sådan gør du livet svært for tyven, hvis mobilen bliver stjålet

Du sender fortrolige og personlige oplysninger i e-mails

Du bør aldrig sende passwords, CPR-nummer, bankoplysninger, koder fra dit NemID og andre fortrolige og personlige oplysninger per mail. Vær varsom, hvis nogen beder dig om den slags, da det kan være et forsøg på at stjæle dine fortrolige oplysninger.

Du videregiver personlige oplysninger for lemfældigt

Du bør kun give andre dine personlige oplysninger som navn, adresse og telefonnummer, når der er behov for det. Der er eksempelvis ingen grund til at opgive sit CPR-nummer, når du handler på nettet. 

Oplys kun CPR-nummer på netsteder, du har tillid til. Husk, at hjemmesider, hvor du oplyser CPR-nummer, skal være krypterede, så ingen andre kan følge med i din adfærd. Du kan se, at en hjemmeside er krypteret, når der i bjælken, hvor du eksempelvis skriver www.samvirke.dk, er en hængelås og/eller står 'https' i stedet for 'http' foran navnet på hjemmesiden. 

Når du betaler med dit betalingskort på nettet, bør du også kigge efter hængelåsen eller 'https', så kan dine kortoplysninger ikke læses af andre. Hængelås eller 'https' er dog ikke garanti for, at siden er sikker, kun at ingen kan se de kreditkortoplysninger, du indtaster.

8 tips til at spotte en falsk netbutik

Du lærer ikke dine børn gode it-sikkerhedsvaner

Nutidens børn er vokset op med internettet, og derfor er det vigtigt, at du som forælder lærer dem gode vaner, når det gælder it-sikkerhed. Tag en snak med dit barn om it-sikkerhed.

På siden sikkerchat.dk kan du få råd og idéer til, hvordan dit barn får sikre internetvaner.