Er det sundt at gå med solbriller?
Solbriller er solbeskyttelse
De fleste mennesker går med solbriller for ikke at blive blændet eller for at se godt ud og er ikke klar over solbrillers fornemmeste funktion.
”Alle ved, at man risikerer at blive forbrændt og måske i længden alvorligt syg af solens stråler, hvis man ikke trækker ind i skyggen eller smører solcreme på. Men vores undersøgelser viser, at kun 1 ud af 4 er klar over, at det kan være farligt, hvis man ikke på tilsvarende måde beskytter øjnene med for eksempel solbriller, en hat eller ved at gå ind i skyggen,” siger optometrist Per Michael Larsen, der er sekretariatschef i Danmarks Optikerforening.
Vidste du at…
• af de 40.000 tilfælde af grå stær, som årligt opereres herhjemme, kan op til 20 pct. af dem ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO være forårsaget af UV-stråling.
• 200 mennesker hvert år bliver opereret for sygdommen ’Pinquecula’, der opstår på grund af for meget solbadning. Sygdommen betyder, at der dannes små gule puder i selve øjet, der løber i vand og svier.
• 400 mennesker hvert år bliver ramt af sygdommen Pterygium, hvor en grålig slimhindefold vokser ind over hornhinden fra siden. Hvis folden breder sig, så den strækker sig ind over pupillen, kan det forstyrre synet. Sygdommen bliver også kaldt for ’surfers eye’, fordi den er forbundet med ekstrem soleksponering i forbindelse med sol, vand og sand.
• Omkring 70-80 mennesker hvert år får kræft i øjet, og 400-600 danskere hvert år opereres for hudkræft på øjenlåget forårsaget af UV-stråling.
Kilde: Optikerforeningen
Øjnene er sarte i solen
Det er solstrålernes ultravioltette lys – de såkaldte UV-stråler, der kan skade huden og helt tilsvarende ødelægge nethinden og i yderste konsekvens være kræftfremkaldende.
”UV-stråler kan også sætte gang i en proces med forkalkning og grå stær, så der er mange gode grunde til at gå med solbriller,” siger han.
For at beskytte øjnene skal man vælge store briller, der dækker øjet godt.
”Huden rundt om øjnene skal også beskyttes, fordi den er sart, tynd og sårbar. Det er derimod ikke afgørende, hvor mørkt glasset er – det siger intet om brillernes evne til at beskytte mod UV-stråling,“ fortæller Per Michael Larsen.
UV-risikoen er højere i Danmark
Det er et faktum, at solen ikke skinner lige så kraftigt heroppe nordpå som længere sydpå. Men det formindsker ikke nødvendigvis risikoen ved UV-strålerne.
”Det afgørende er, hvor mange stråler der trænger ind i øjnene. Jo højere solen står på himlen, desto mere er øjnene beskyttet af hovedet og panden, der ’skygger’ for strålerne. Heroppe nordpå hænger solen lavere, og derfor er der risiko for, at der trænger mere UV-lys ind,” siger Per Michael Larsen.
Tjek solbrillernes uv-beskyttelse
Alle solbriller, der sælges i Danmark, skal ifølge en EU-standard beskytte mod UV-stråler.
”For at være helt sikker kan man se efter CE-mærket eller UV-400 mærket, der er en garanti for, at solbrillerne har UV-beskyttelse. Hvis brillerne bliver solgt uden CE-mærke, er det en ulovlig vare, der faktisk slet ikke må sælges i EU,” siger han.