Find solbriller til dit behov

Alle CE-mærkede solbriller beskytter øjet mod farlige UV-stråler, men der er forskel på, hvor effektive brillerne er til at fjerne generende genskin. Der er mange slags glastyper, som er gode til forskellige ting. Herunder kan du blive klogere på nogle af dem.

Du behøver ikke spendere en formue for at få et par solbriller, der kan klare strålerne.

Billige solbriller kan også være gode

Der er ikke nødvendigvis nogen sammenhæng mellem pris og uv-beskyttelse, og man kan heller ikke sige noget generelt om, hvorvidt plast eller glas er bedst i forhold til solbriller. Derfor kan du godt købe billige briller med nogle af nedenstående glas og få en god oplevelse i solen.

Hvad er UV-indekset?

UV-indekset er et mål for intensiteten af den skadelige UV-stråling. I middagssolen kan det ved Ækvator højst blive ca. 15, og i Danmark højst ca. 7 i sommermånederne.

Graden af UV-stråling afhænger af både skydække, ozonlagets tykkelse, solens stilling på himlen, partikler i luften osv. Når UV-indekset er under 3, kan man nyde solen uden særlig beskyttelse.  

Find dagens uv-indeks her.

Hvad er UV-beskyttelse?

UV-beskyttelse skærmer mod farlige UV-stråler, der hverken kan ses eller mærkes.

Der findes standarder på i EU, som bl.a. regulerer, hvor meget UV-stråling der højst må trænge igennem brilleglassene. Der må ikke sælges solbriller i EU uden et CE-mærke. Mærket kan sidde på indersiden af brillestangen eller være fastgjort som et hængemærke. 

Hvad er polariserende glas?

Polariserende glas dæmper eller fjerner genspejlinger. Det betyder for eksempel for sejlere, at de lettere kan se krusninger på vandet, og for bilister, at genspejlinger fra våd asfalt ikke generer kørslen.

Hvad er antireflekterende glas?

Antireflekterende glas påføres bagsiden af brilleglasset og fjerner refleksioner bagfra og fra siderne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad er farveskiftende brilleglas?

Farveskiftende glas reagerer på lysmængden. Så når man bevæger sig fra sollyset ind i skyggen, skifter brillerne farve, så man ikke behøver at tage dem af og på.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvilken effekt har spejlglas?

Spejlglas fjerner voldsomt genskin fra sollyset. Det kan for eksempel være en fordel for skiløbere i snebeklædte omgivelser.

Hvad er kontrastforbedrende glas?

Kontrastforbedrende glas skærper kontrasterne, så for eksempel en golfspiller lettere kan se, hvilken vej græsset vender, og bilister bliver bedre til at afstandsbedømme.

Kilde: Danmarks Optikerforening og Kræftens Bekæmpelse

Læs mere om