Pas på, du ikke bliver hooked på næsespray
Næsespray er en kortsigtet løsning
Næsespray som Otrivin, Xymelin og Klarigen har en lumsk bagside. Lige så rart det er at få luft, når næsen stopper til, lige så frustrerende er det, hvis man fortsætter behandlingen så længe, at symptomerne forværres, og man havner i et afhængighedsforhold.
Der findes ingen opgørelse over, hvor mange danskere der er havnet i den kattepine. Men tal fra Lægemiddelstatistikregisteret viser imidlertid, at det samlede salg af den type næsespray er steget med 19 procent over de seneste 5 år. Salget i 2013 var på næsten 30 millioner døgndoser. Det svarer til 3 millioner behandlinger på de anbefalede maksimale 10 dage.
”Det er let at forstå, at man kan havne i et afhængighedsforhold, hvis man for eksempel får ødelagt sin nattesøvn, fordi næsen stopper til. Men det er en god idé at komme ud af sit misbrug, fordi man ofte vil få gener af næsesprayen. Generne kan være, at man oplever, at næsen efter nogle timer lukker til igen. Og dertil kommer, at der ofte er blod i næsesekretet, og der kommer skorper og tørhed i næsen, som i sig selv er generende,” fortæller speciallæge Mikkel Holmelund fra øre-næse-halsklinikken Øresund.
Stå generne igennem
Hvad der egentlig sker ved længere tids brug af næsespray, er stadig lidt uklart.
”Nogle mener, at næsesprayen er årsag til en ’kemisk skade’ i næseslimhinden, og andre, at der opstår en kronisk næse-bihule-infektion. Og når man stopper med at bruge næsesprayen, kan der komme en fase, hvor der sker en forværring af tilstanden, og den skal man have viljestyrke nok til at stå igennem,” fortæller Mikkel Holmelund.
Kom ud af dit misbrug af næsespray
Uanset om misbruget er startet i forbindelse med en forkølelse, høfeber eller på grund af uforklarlige, kroniske irritationstilstande i næseslimhinden, kan langt de fleste slippe ud af et misbrug.
”Hvis man vil ud af et misbrug, skal man få tilrettelagt et forløb i samarbejde med sin læge eller øre-næse-halslæge. Til en start bruger man både næsesprayen og en allergispray med en lille dosis binyrebarkhormon – og gradvis trapper man først ud af næsesprayen og derefter på længere sigt ud af allergisprayen. Så hvis man er dedikeret og har en målrettet plan for, hvordan man gør det, vil stort set alle kunne komme ud af afhængighedsforholdet i løbet af 1 til 2 måneder,” siger Mikkel Holmelund.
Kilde: Speciallæge Mikkel Holmelund