Sådan styrer du den stærke chili
1. Chilis styrke er en smerte
Styrken i chili er en smertepåvirkning, som skyldes chiliens capsaicinoider. De binder sig til receptorer i munden eller svælget, og på den måde registrerer vi smerten. Styrken er ikke en smag, derfor kan du stadig smage fine nuancer i maden, selv om du har krydret med stærk chili. Styrken er uskadelig for kroppen.
2. Væn dig til styrken som til varm te
Du kan vænne dig til at tolerere mere og mere styrke fra chili, ligesom man kan vænne sig til varmere og varmere te. Hvis du ikke spiser chili i en periode, gendannes receptorernes sensibilitet over for capsaicinoiderne, og du kan ikke tåle så meget styrke som før.
3. Lugt til chilien, stærk chili kribler i næseborene
Du kan fornemme i næsen, om en chili er stærk, ved at lugte til den og mærke, om det kribler i næseborene. Skær den eventuelt op og føl styrken med næsen.
4. Styrken får dig til at svede og blive høj
Stærk chili øger blodcirkulationen som enhver anden smertepåvirkning, man bliver svedig, der frigives adrenalin og endorfiner, og man kan blive ”høj”. En stærk chilismagning kan virke som et par glas rødvin.
5. Fjern det stærkeste af chilien
Hvis du fjerner frøstolen og de hvide vægge fra en chili, forsvinder 80-90 procent af styrken. Frugtkødet er stærkest ved stilken og mildest i spidsen. Jo mere moden, chilien er, jo stærkere er den.
6. Sluk branden med mælk
Grib ikke det nærmeste glas vand, hvis chilien brænder i munden. Vand fordeler kun styrken rundt i munden, så chilien føles endnu stærkere. Capsaicinoiderne er ikke opløselige i vand, men i olie, fedt eller alkohol, så drik hellere et glas øl, hvis chilien er for stærk, eller mælk, hvor mælkens casein hjælper. Du kan også spise en bid banan, brød eller kartoffelmos. Stivelse ”pakker” styrken ind.
7. Tør væk med mælk
Har du fået chili på hænderne, og kommer du til at gnide dig i øjnene, kan det svide ubehageligt. Du kan tørre chilien af med et stykke køkkenrulle, der er vædet i mælk.
8. Tilsæt sukker, hvis maden er for stærk
I Asien ledsages stærk mad med chili ofte af vand med sukker, og nogle steder står der sukker på bordene, som man kan røre i maden for at sænke chilistyrken i retten.
Kilde: Lene Tvedegaard. "Den lille stærke om chili"