Redaktionen anbefaler






Hedeture er nok det bedst kendte tegn på overgangsalder.
”Vi ved ret præcist, hvornår kvinder kommer i overgangsalderen. Den gennemsnitlige alder er 53 år, men der er en enorm variation. Overgangsalderen kan komme allerede, mens kvinder er i 40’erne. De kvinder, der kommer senest i overgangsalderen, oplever symptomer, når de er omkring 65 år,” siger Claus Højbjerg Gravholt, som blandt andet forsker i hormoners indvirkning på kroppen.
”Man holder op med at producere østrogen. Østrogen er det, man kalder det kvindelige kønshormon, og som blandt andet er med til at opretholde en normal knogle-, muskel- og fedtmasse i kroppen,” siger Claus Højbjerg Gravholt.
Derfor er det ikke så hensigtsmæssigt, hvis overgangsalderen kommer tidligt, for så har man øget risiko for blandt andet hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og knogleskørhed i en tidlig alder.
Tidlig overgangsalder kan behandles med hormoner.
”Der er undersøgelser, der viser, at motion hjælper mod symptomerne, men ellers er en normal overgangsalder ikke noget, man kan behandle sig ud af,” siger siger Claus Højbjerg Gravholt.
”Man har skændtes i 100 år og en madpakke om, hvorvidt mænd også kommer i overgangsalderen. Internationalt er man vældig uenige. Personligt mener jeg - og det er også den mest udbredte mening i Danmark og blandt mine kolleger i udlandet - ikke, at der er en overgangsalder for mænd,” lyder det fra Claus Højbjerg Gravholt.
Dog kan mænd, som ikke producerer så meget testosteron, få nogle af de samme symptomer, som kvinder får i overgangsalderen. Symptomerne kommer, hvis…
”Det er ofte i 50-60-70-års alderen, de symptomer kommer. Men de kommer oftest af andre årsager som eksempelvis begyndende sukkersyge, hjerteproblemer og lignende,” siger Claus Højbjerg Gravholt.
Sådanne symptomer anbefaler lægen ikke at behandle med testosteronbehandling.
”Er man endnu ikke rigtig syg, kan man vende processen, få sin krop på ret køl igen og dermed få mere testosteron på naturlig vis. Det anbefaler endokrinologer i Danmark, og det samme gør de fleste internationale,” siger Claus Højbjerg Gravholt.
Kilde: Claus Højbjerg Gravholt, klinisk professor, overlæge, dr.med. ved Institut for Klinisk Medicin - Medicinsk Endokrinologisk afdeling MEA, NBG
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10