Hvorfor får gamle mænd hår på ørerne?

Nogle ældre mænd får kraftig hårvækst på ørerne, efterhånden som alderen skrider frem. Man ved dog ikke helt, hvorfor nogle mænd må frem med trimmeren for at få hårfri ører.
Nærbillede af ældre mands øre med hår på

Det er oftest på den lille flap ved øregangen, tragus, at mænd får tydelige hår, når de kommer lidt op i alderen.

Hår på ørerne er – måske – genetisk bestemt

Noget tyder på, at det er genetisk bestemt, om du får hår i ørerne, når du bliver ældre. Men det er et felt, der ikke er forsket meget inden for, forklarer hudlæge og ph.d. Peter Jensen fra Gentofte Hospital. 

»Ikke alle mænd får kraftig hårvækst i ørerne, når de bliver ældre. I mange år mente man, at egenskaben at få hår på ørerne sad på det mandlige kønskromosom. Altså troede man, at man arvede hårvækst på ørerne fra sin far. Men forskning har også vist, at man ikke gør. Arvegangen er altså meget mere kompliceret end som så,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lange hår på ørerne

Peter Jensen fortæller, at hår ofte vokser på den lille flap ved øregangen, tragus, når nogle mænd nærmer sig de 40. 

Dine hår i ørerne bliver desuden omkring 1 centimeter lange, hvis du ikke barberer dem væk – i Indien findes der dog ifølge Guinness World Records en mand, som har 18 centimeter lange hår stikkende ud fra sine ører.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hårtab er mere interessant

Den forskning, der ligger bag det, man ved om hårvækst på ørerne, blev udført i 60’erne og 70’erne, hovedsageligt i Asien. Men det er ikke noget, man i dag ofrer forskningsmidler på at blive klogere på, forklarer Peter Jensen.

»Man forsker meget mere i hårtab end i uønsket hårvækst. Hvis man har hår på ørerne, kan man jo bare barbere det væk. Modsat ligger der en potentiel guldmine, hvis man finder ud af, hvorfor folk taber deres hår. Det, der interesserer os forskere mest, er det, som generer patienterne,« siger han.

Vil du af med dine hår i ørerne, råder hudlæge Peter Jensen dig til at trimme, barbere eller – hvis du har en høj smertetærskel – plukke dem af med en pincet. Tyr du til den smertefulde løsning, varer det længere tid, før de vokser ud igen.

Læs mere om