Mød kålkællingerne og prøv kål som du garanteret aldrig har smagt den før

Kålkællingerne Emilia Weir og Camilla van Norde prøver kålens grænser af. Vil du selv prøve kræfter med deres kålskål, kåljito, kålkrebinetter og kålabonara? Opskrifterne finder du her.
kålkællinger i sofa

Kål er jo smukke, synes de to designstuderende. Det er Emilia Weir til venstre og Camilla Van Norde til højre. Kål er også sunde, og det gode kålbudskab skal formidles med charme, stil og flotte kjoler

Al mad kan tilberedes med kål - både karameller og mojitos

Chips, mojito, smoothies, kål au vin og karameller. Al mad kan tilberedes med kål hos Camilla van Norde og Emilia Weir, der kalder sig kålkællingerne. Kål er ikke kun sparemad til flade mandage, viste kålkællingerne, som satte håret op til narrestreger, sprang i 50’er-kjoler og lavede kål-tv på DR2 i januar og februar 2013. Siden har de haft travlt med at rejse rundt og kreere sjov mad med kål på messer og markeder.

kålkællinger på gulv med kål

Flotte kjoler klæder kål

 Grøntsager skal fylde meget mere i kosten

»Kål er ikke bare en gimmick for os. Vi spiser selv meget vegetarmad og synes, at grøntsager skal fylde meget mere i kosten. Vi fandt ud af, at i stedet for at kommunikere bæredygtighed og vegetarmad er det godt at kommunikere med kål, som alle har et forhold til og kender. Kål er jo nemt at få fat i, sundt, billigt og smukt.«


»Skær et rødkål igennem, se formerne og farverne. Det er helt anderledes end en rodfrugt, som er lidt jordet. Det er ikke uden betydning for os, vi er jo æstetikere,« siger Emilia Weir, der ligesom Camilla van Norde er designstuderende.

De begyndte med et udhulet hvidkålshoved fyldt med fars

Emilia og Camillas fælles kålsaga begyndte for fire år siden, da de boede i hver sin ungdomsbolig i Kolding og planlagde, hvordan de skulle få deres medstuderende på besøg.


»Vi havde fundet en lidt fjollet opskrift med et udhulet hvidkålshoved fyldt med fars og en medisterpølse snoet rundt om og med brun sovs på. Den blev selvfølgelig et hit, og når nu det gik så godt, hvorfor så ikke gå videre med kål og komme ud til en bredere kreds,« siger Camilla van Norde.

kålkællinger stående

vc cvcvcv cvcvcv

Romanesco øverst, rødkål i midten og hvidkål på billedet i bunden. Kålen er blevet som en familie for kålkællingerne

Blev radioekspert i kål

50’er-kjolerne og -skoene havde de allerede, fordi de kunne lide ting med historie, og det faldt naturligt for dem at kombinere kål med fine kjoler i et kålkællingekoncept. De begyndte at lave events ud af at komme ud til grupper på over 50 mennesker og lave mad med kål. 50’er-kostumerne gjorde dem kendte for kål, selvom de var amatørkokke.


»I starten vidste vi ikke noget om kål, andet end at det er rigtig godt, og du skal spise masser af det. Vi er ikke uddannet til at lave mad eller have viden om ernæring, vi gik bare i gang med at lave kålretter, vi selv synes kunne være sjove. Sidenhen begyndte vi at slå op i bøger og læse om kål, og da P4 ringede og hørte, om jeg ville være kålekspert, måtte vi søge viden på nettet,« siger Emilia Weir.

dddd

mdfkdfkdfk

Kålkællingerne har i dag fået i hvert fald nogens blå stempel for at kunne lære andre noget om kål. I tv lavede de opgavehæfter om kål til en 4. klasse på Skovbakkeskolen i Odder, og senere har andre skoler bestilt opgavehæfterne.

Kålkællingerne fyrer den af med kål, og folk er vilde med opskrifterne

»Vi tror, vi har fået flere til at lave mad med kål, vi får også tit mails, hvor vi bliver bedt om vores opskrifter. Vi har nok givet andre mennesker nogle muligheder, de ikke før havde tænkt på. For eksempel smoothies med kål. Vi er jo slet ikke Fødevarestyrelsen, vi er designere med vores egne regler for, hvad man må eller ikke må. Men vi får mad ud af det, der kan spises og smager godt. Vi fyrer den bare af med kål, og det vil vi også gerne opfordre andre til,« siger Camilla van Norde.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Opskrifterne er nemmest at lave med en foodprocessor

De fleste af kålkællingernes retter er nemmest at lave med foodprocessor. Den har været nødvendig for kålkællingerne, når de stod med ansvaret for mad til 100 mennesker.

»Det er sådan, vi laver mad. Vi vil hellere snakke hen over gryden, der bobler, end stå og kæmpe med rivejernet.  Og så er det jo altid et godt trick at forberede store mængder en dag, man har tid, og sætte dem til side i køleskabet, på den måde kan man spise kål på en travl hverdagsaften,« siger Emilia Weir.  •

Læs mere om