Krydderurter er som nyfødte babyer

Hos Rosborg Foods passer og plejer de krydderurterne som nyfødte babyer, men udfordrer dem også med vind og vejr, så kvaliteten er i top, før de skal ud at pryde danskernes køkkenborde og -haver

Det er ganske lummert i de store drivhuse nær Bellinge lidt syd for Odense, hvor Johnny Albertsen spadserer rundt og inspicerer de forskellige krydderurter og hilser på sine ansatte. Han kan navnet på alle 130 medarbejdere i virksomheden og gør en dyd ud af at få hilst på alle, når han går sin daglige tur gennem de 100.000 m2, som virksomheden spreder sig over. 

Johnny Albertsen er direktør i Rosborg Foods, der hvert år sender 30 mio. krydderurter ud til de danske forbrugere. Som 17-årig begyndte han på gartneruddannelsen på Sjælland, og siden 2006 har han været direktør i Rosborg, efter den daværende ejer gik bort. Dengang var virksomheden efterladt på randen af konkurs, så det krævede ændringer i hele butikken, forklarer Johnny Albertsen.

”Det er 18 år siden, at vores daværende ejer gik bort. Og på de 18 år er der sket rigtig meget. Vi har jo vendt vores virksomhed rundt fra at være en blomstervirksomhed til at være en fødevarevirksomhed. Og fra at være en virksomhed med kemikalier til i dag at være en virksomhed, som er helt økologisk.”

Krydderurtekonger

Rosborg Foods blev grundlagt i 1999 (dengang hed det Rosborg Krydderurter A/S), og siden 2006 har direktør Johnny Albertsen arbejdet på at ændre virksomhedens fokus fra blomster til fødevarer – og økologi. 

Virksomheden ligger ved Odense og sender hvert år 30 mio. krydderurter ud til forbrugerne.

Medarbejderne ejer virksomheden

At virksomheden gik fra at have fokus på blomster til fødevarer, og kemikalier blev skiftet ud med økologisk bekæmpelse, var ikke den eneste ændring, der skete, efter Johnny blev direktør. Også ejerstrukturen blev ændret. I dag er virksomheden medarbejderejet, hvilket bidrager til at løfte arbejdet i drivhuset.

”Vi er ca. 20 ejere i virksomheden. Og det er alle medarbejdere, der var med til at redde virksomheden dengang. Det ejerskab, vi har i dag, er jo noget, som vi er utrolig stolte af, fordi vi får en virksomhedskultur, hvor vi bare gør vores bedste alle sammen, for at det skal gå os godt,” forklarer direktøren.

Krydderurterne bliver nusset som babyer

Og grunden til, at det går godt, er krydderurterne. Hver og én krydderurt har sin egen recept, lidt ligesom en opskrift, når du skal lave aftensmad, forklarer Johnny Albertsen, og i begyndelsen af processen, når krydderurterne skal spire, er de ganske skrøbelige.

”Ligesom babyer bliver vores krydderurter også pussenusset, når de er helt små. De ligger i kuvøse, som vi kalder det.”

Her befinder krydderurten sig fem dage i et otteetagers vertikalt system, hvor den formerer sig, hvorefter den i fem nye dage ligger under diodelys.

”Og derfra skal den ud at have det, som vi kalder tæsk. Den skal ud og udfordres. Jo hårdere vi kan træne vores planter, inden de rammer forbrugerne, jo bedre kvalitet får vi. Det hænger fuldstændig sammen,” forklarer direktøren.

Med den såkaldte gaffel sørger medarbejderne for, at krydderurterne står med den rette afstand.

Fra dild til wasabisalat

I drivhusene gør de alt for at efterligne krydderurtens liv ude i naturen. Her oplever krydderurten både sol og temperatur- og luftfugtighedssvingninger, hvilket er med til at styrke urterne, inden de pakkes i papkasser, før de i lastbiler sendes ud i de danske butikker og til slut ender på køkkenbordet og i køkkenhaven hos danskerne.

I den spæde start hos Rosborg Foods var drivhusene kun fyldt ud med dild, persille og purløg. Tre krydderurter, de fleste danskere kan nikke genkendende til. I dag prydes drivhusrækkerne også af mindre kendte krydderurter som tallerkensmækker, lysegrøn wasabisalat og bronzefennikel. 

Hos Rosborg-direk­tør Johnny Albert­sen ligger kæmpebasilikum på førstepladsen i en top-tre over hans personlige krydderurte­favoritter. På de næste pladser kommer bronze­fennikel og tallerkensmækker.

Krydderurter i primetime på DR1

”Vi ser et skifte og en interesse for udvalget. Når forbrugerne først ser et stykke smørrebrød i køledisken i deres lokale supermarked med tallerkensmækker eller selv prøver at fylde fisken med bronzefennikel, lover jeg, det også bliver en hyppig gæst på køkkenbordet i de danske hjem,” forklarer Johnny Albertsen. 

Noget, der dog allerede har vundet indpas hos danskerne, er Rosborg Foods kæmpebasilikum. 

”For os er det jo bare en ekstra succes, når vi kan tænde for fjernsynet i primetime på DR1 og se ’Kender du typen’, og så står en af vores kæmpebasilikum og pynter på køkkenbordet i vedkommendes hus. Så ved vi, at vi har gang i noget godt,” siger Johnny Albertsen med et smil. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hænger den lidt?

Mange tror fejlagtigt, at krydderurten mangler vand, når bladene hænger. Men det skyldes ofte, at krydderurten har fået for meget vand. Det helt store problem med overvanding er, at vandet optager iltens plads i potten. Det gør, at roden langsomt kvæles og bliver mindre og dermed har sværere ved at trække vand op til 
stængler og blade.

Kilde: Økologihaven