Pas på: Mad må kun koge videre under dynen i 1 time
Mad bør ikke stå længe under dynen eller i høkassen
Spareøvelser er blevet en af danskernes mest populære aktiviteter. Høje energipriser har fået os til at gøre krumspring for at lave det samme for mindre, og når det gælder madlavningen, har råd om høkasser og dynetilberedning bredt sig. For når gryden ikke står på komfuret, bruger man ikke strøm, og når strømmen er dyr, er det tillokkende at koge risengrøden færdig på mormormanér. Men du bør være opmærksom på tiden, når du tilbereder maden i dynen eller i en gammeldags høkasse, fortæller Astrid Fredsted, der er faglærer på AMU Nordjylland, hvor hun blandt andet underviser kokke, økonomaer og andre, der arbejder professionelt med madvarer, i blandt andet fødevarehygiejne.
»Alle vil jo gerne spare, og det er en god ting at passe på både ressourcerne og pengene, men du bør ikke lade mad tilberede under dynen i mere end 1 time ad gangen. Derefter er der en øget risiko for, at temperaturen i gryden er faldet så meget, at bakterier får gode vækstbetingelser.«
Gryden skal op at koge, inden du sætter den under dynen eller i høkassen, for høje temperaturer slår langt de fleste bakterier ihjel.
»Langt de fleste bakterier dør ved 75 grader, mens de har optimale betingelser for at formere sig, når temperaturen er mellem 20 og 40 grader. Under dynen falder temperaturen hele tiden, og det er grunden til, at Fødevarestyrelsen siger, at man kun bør lade gryden stå der i 1 time. Så er der kun en lille risiko for, at maden ender med en temperatur på 20-40 grader,« siger Astrid Fredsted.
Sørg for at varme maden op, hvis ikke den er færdig
Når der er gået 60 minutter, bør du stoppe tilberedningen af din mad i høkassen eller under dynen. Efter 60 minutter vil temperaturen være faldet så meget, at bakterier har optimale vækstbetingelser, fortæller Astrid Fredsted:
»Bakterier deler sig som tommelfingerregel hver 20. minut. Lader du en ret stå i eksempelvis 1 time, er mængden af bakterier 8-doblet. Du øger altså risikoen for at blive syg, jo længere du lader maden stå under dynen.«
Er maden ikke færdig, når der er gået 1 time, skal man tage den ind på komfuret igen og give retten et opkog, så temperaturen kommer over 75 grader i nogle minutter.
»På den måde kan man nulstille den tid, en ret må tilberedes under dynen. Har temperaturen været over 75 grader, kan gryden stå i en time mere,« siger Astrid Fredsted.
Lun mad er farlig mad
Julens risengrød er ikke det eneste, der kan tilberedes under dynen. Du kan for eksempel koge kartoflerne eller risene færdige, lade en gryderet simre færdig eller lade suppen stå det sidste stykke tid. Altså så længe du overholder tommelfingerreglen om kun at lade maden stå i 1 time, siger Astrid Fredsted:
»Lunken mad er farlig mad. Det er, når maden kun er lun, at bakterierne trives. En af de mest udbredte bakterier i for eksempel mejeriprodukter er bacillus cereus, der rigtigt formerer sig, når temperaturen er mellem 7 og 48 grader. Bacilus cereus kan danne en hårfør spore, der ikke dør ved opvarmning af maden, og det understreger vigtigheden af at overholde hygiejnereglerne. Det er en af de bakterier, man hverken kan se, lugte eller smage, så du får altså ikke et forvarsel om, at maden ikke skal spises,« siger Astrid Fredsted.
Astrid Fredsted møder af og til nogle, der altid har ladet gryden stå længere og mener, at de kan blive ved med det, for nu har de gjort sådan i 25 år, og de er ikke blevet syge.
»Og det kan da også være, at de ikke bliver syge næste gang, gryden står lidt længe i sengen. Men det vil andre måske blive. Man tror, det kun rammer naboen, men der er altså ikke noget som bakterier i mad, der kan sende en hel familie på toilettet og under dynen med fødevareforgiftning.«
Husk hurtig nedkøling
Når du er færdig med at spise maden – eller blot færdig med at tilberede mad, du ikke skal spise med det samme – skal du sørge for at køle maden hurtigt ned. Temperaturen skal nå 5 grader på maksimalt 3 timer, lyder rådet fra Fødevarestyrelsen. På den måde kan du sikre dig bedst mod at blive syg samt sikre lang holdbarhed. Køl maden ned fladt ved at brede madresterne ud i en flad plastikbøtte eller på en tallerken, eller køl maden i et isbad, hvis du har lavet en stor portion.