5 ting, du skal overveje, før du køber cykelhjelm

Alle cykelhjelme solgt i Danmark er i princippet sikre og gennemtestet. Men størrelsen og måden, du spænder hjelmen på, er vigtig at kende til i forhold til din sikkerhed. Vær særligt kritisk, når du køber brugt, da du ikke kender hjelmens historik. Læs alle Samvirkes råd, inden du køber cykelhjelm
traditionel cykelhjelm i blå

1. Hvilken slags hjelm skal det være?

Er du til den almindelige cykelhjelm, skaterhjelmen eller en cykelhjelm med indbygget airbag? Det er en god idé at prøve flere forskellige cykelhjelme, inden du beslutter dig for én. På den måde finder du af, hvilken model der er komfortabel at bære, nem at få af og på og udseendemæssigt falder i din smag. Generer hjelmen dig, er der større sandsynlighed for, at du mister lysten til at bruge den.

2. Hvor stor skal cykelhjelmen være?

En cykelhjelm skal sidde ordentligt fast og ikke sejle rundt, når du bevæger hovedet. Hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse der passer dig, så tag et målebånd og mål omkredsen fra baghovedet til panden. Hvis målebåndet viser 60 cm, skal du have en størrelse 60. Når du prøver en ny hjelm, så tjek, om remme og stropper nemt kan tilpasses efter din hovedstørrelse, så hjelmen altid sidder stabilt. I vinterhalvåret er det værd at overveje, om der skal være plads til en tynd hjelmhue, så du kan holde ørerne varme.

Udskift hjelmen hvert 10. år

På grund af almindelig slitage anbefales det at skifte cykelhjelme, der er over 10 år gamle. Jo ældre cykelhjelmen er, desto større er risikoen for, at stropperne er mørnet, og det stødabsorberende materiale er blevet skørt.

3. Er certifikaterne i orden?

For at en cykelhjelm kan sælges på det danske marked, skal den testes for at overholde en række sikkerhedskrav. Det betyder også, at du med god ro i maven sagtens kan vælge en billigere cykelhjelm frem for en dyrere variant. Hvis du alligevel er i tvivl om sikkerheden, skal du kigge efter EN1078-mærket. Det dækker over den europæiske testmetode, der bliver brugt til godkendelse af cykel- og skaterhjelme og undersøger følgende områder: konstruktion, synsfelt, stødabsorbering, justeringssystemer, inklusive hagestrop, samt mærkning og information.

4. Har Hjelmen MIPS?

Multi-directional Impact Protection System, eller bare MIPS, er et hjelmsystem, der gør, at inder- og yderskallen på hjelmen kan bevæge sig en smule i forhold til hinanden. Hvis du styrter på cyklen og lander i en skæv vinkel, vil det indre MIPS-lag følge hovedets bevægelse, mens det ydre lag vil følge med friktionen skabt fra kontakten med underlaget. Teknologien findes efterhånden i mange nye typer cykelhjelme og markedsføres også under navne som SPIN og WaveCel.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

5. Er en brugt hjelm sikker?

Selvom genbrug generelt er en god ting for både klimaet og pengepungen, så er cykelhjelmen måske ikke det første sted, du skal starte. Når du handler brugt, er den største udfordring, at du ikke kender historikken på cykelhjelmen. Har den tidligere været involveret i et styrt, beskytter den sandsynligvis ikke så godt næste gang, den må en tur i asfalten. Undersøg derfor hjelmen godt for skrammer, ridser og revner, inden, du køber den brugt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spænd hjelmen rigtigt:

Hjelmen skal sidde lige på hovedet

Hjelmen skal sidde fast uden at stramme og sidde vandret på hovedet, så den dækker pande og nakke. Remmene med spænderne skal samles lige under ørene i begge sider. Der skal være plads til to fingre under spændet ved hagen.

Drop klistermærkerne på cykelhjelmen

Det kan virke hyggeligt og sjovt at gøre sin cykelhjelm personlig med pynt af klistermærker eller andre kunstneriske tilføjelser. Men det er ikke en god idé. Når du klistrer noget på ydersiden af hjelmen, risikerer du, at den bliver mere ru og ikke glider af på asfalten, hvis uheldet er ude.

Fakta om hjelmbrug

80% af alle cyklende skolebørn bruger cykelhjelm.

 

Blandt voksne i byerne er hjelmbrugen 48%.

 

Du nedsætter risikoen med 60% for en alvorlig hovedskade, hvis du bruger cykelhjelm.

Hvad siger loven om cykelhjelm?

I Danmark er der ingen regler for brug af cykelhjelm på almindelig cykel og elcykel. Hos vores naboer i Sverige er det lovpligtigt for børn under 15 år at bære hjelm, og i Australien skal alle børn som voksne være hjelmklædte.

I Danmark er det er dog lovpligtigt at bære cykelhjelm på følgende transportmidler: Elløbehjul, elskateboard, uniwheel, hoverboard og visse elcykler, der kan køre op til 45 km/t. – bøden for at cykle uden hjelm på disse er 1500 kr.

 

Kilde: Pernille Ehlers, chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Forbrugerrådet Tænk

Læs mere om