Hvilken flyverdragt skal man vælge? 5 ting, du skal se efter, inden du køber flyverdragt
1: Passer størrelsen?
En flyverdragt skal passe i størrelsen, når man køber den – du skal ikke købe en flyverdragt, dit barn kan vokse i. Vælg ud fra dit barns nuværende højde. Der er plads til at vokse lidt i løbet af vinteren. Er dragten for stor, hæmmer det bevægelsesfriheden, og det gør det ikke nemt at lege. Tjek størrelsen ved at lade barnet bukke sig forover og tage fat i sine tæer. Flyverdragten må ikke stramme i kropslængden. En tommelfingerregel er, at der skal være en håndfuld stof i skridtet, når barnet har flyverdragten ud over hverdagstøj. Hæmmer stoffet bevægeligheden, passer størrelsen ikke. Ligger dit barn midt mellem 2 størrelser, så kan du vælge den største.
2: Er syningerne tapede?
Tapede syninger er vigtige, hvis du vil sikre, at flyverdragten holder varmen inde og vandet ude. Stof til flyverdragter er coatede med et vandbeskyttende lag på bagsiden af stoffet, og når stoffet sys sammen, laver synålen små perforeringer af stoffet og ødelægger tætheden. Under produktionen af flyverdragten forsegles hullerne fra synålen med slags tape. Ofte kan du selv mærke de tapede syninger. Er stoffet lidt stiv i en stribe omkring syningerne, skyldes det formentlig tapen, der er varmet på.
3: Er der to lynlåse og kan dragten justeres i livet?
Til de små børn bør du vælge en flyverdragt med 2 lynlåse foran. Det gør det nemmere og hurtigere at komme ind og ud af flyverdragten. Er flyverdragten til et lidt større barn, bør du vælge en, der kan justeres i taljen. Så kan du stramme flyverdragten til i livet, så sidder den lidt bedre og holder bedre på varmen.
4: Kan hætten tages af?
Du bør altid vælge børnetøj med en aftagelig hætte. Hvis hætten er aftagelig med velcro eller trykknapper, så rives hætten af, hvis barnet sidder fast. Det giver en sikkerhed mod kvælning. En aftagelig hætte er i mange tilfælde praktisk på en lidt lunere dag i efterår eller forår. En fastsyet hætte begrænser barnets udsyn og kan gøre det sværere at bevæge hovedet. Når hætten er knappet af, kan man bruge en hue.
5: Er der vind- og snefang i ærmer og ben?
Et åbent ærme kan være en tunnel for kold vind, så vælg en flyverdragt med vindfang i ærmet. Vindfanget kan typisk være en elastisk manchet, der slutter tæt om håndleddet, og manchetten bør være lavet af hurtigtørrende stof – ligesom sportstøj. Er stoffet af ren bomuld, suger det nemmere vand og er vådt længere tid. Flyverdragtens ben skal ofte sidde ud over en støvle, og derfor er det godt med en fodstrop, som holder benet på plads over støvlen. Hvis der ikke er elastik, som får flyverdragten til at slutte tæt om benet eller støvlen, så vælg en flyverdragt med vindfang i benet.
Undgå kemi i flyverdragten
En god flyverdragt skal være vandafvisende. Coop bruger bionic finish til at gøre flyverdragterne modstandsdygtige over for vand og regn. Coop går dermed foran lovgivningen, der stadig tillader nogle typer af fluorstoffer i outdoortøj. Fluorstoffer er mistænkt for at have skadelige effekter på børn og voksnes helbred. Køber du ikke en Coop-flyverdragt, så hold øje med, om der står, at flyverdragten er fluorfri eller PFC-fri.
Husk reflekserne
Reflekser gør dit barn mere synligt i årets mørke måneder, så vælg en flyverdragt med reflekser. Reflekserne bør sidde på ben og arme – det er jo ben og arme, man bevæger, og reflekser, der bevæger sig, giver størst synlighed.
Drop varmeskabet i institutionen og tumbleren derhjemme
Tørrer du en flyverdragt i et tørreskab, som mange institutioner har, eller tørrer du flyverdragten i tumbler, øges risikoen for, at den tape, der kan være brugt til at forsegle syhullerne, slides og svækkes hurtigere.
Sådan vasker du flyverdragten
Den vand- og smudsafvisende overflade gør det nemt at fjerne pletter på en flyverdragt. De fleste pletter kan fjernes med en opvredet klud. Er det nødvendigt at vaske flyverdragten, så vend vrangen ud af dragten og vask den ved 40 grader. Undgå skyllemiddel, da det kan ødelægge den vandafvisende virkning i stoffet.
42,8
Så mange døgn er der normalt med frost i årets 3 koldeste måneder i Danmark.
Kilder: Pia Rindholdt, konstruktør af børnetøj i Coop Danmark, DMI, Dansk Standard, Teknologisk Institut
Sådan tolker du tallene
Vandtætheden
Tallet for vandtætheden angiver, hvor meget vand der skal til, før det trænger gennem stoffet. Tallet kaldes også vandsøjletrykket, da man måler, hvor højt et glas med vand man kan stille på flyverdragten, inden vandet trænger gennem. Coops forskellige flyverdragter har et vandsøjletryk på 3000-5000 mm, hvilket betyder, at søjlen med vand er 3000-5000 mm høj, før stoffet bliver vådt på indersiden. En jakke, der markedsføres som regnjakke, skal have et vandsøjletryk på mindst 2000mm.
Åndbarheden
Åndbarhed måles på, hvor stor en mængde vand der kan gennemtrænge stoffet indefra og ud pr. kvadratmeter. Et produkt med åndbarhed på 5000 gram lader altså 5 liter vand ånde ud gennem 1 kvadratmeter stof på 24 timer. Normal fysisk aktivitet kræver en åndbarhed på 5000-8000, mens høj intensitet såsom skiløb kræver en åndbarhed på 10.000.
Slidstyrken
Man tester stofs slidstyrke ved at gnide et stykke sandpapir hen over tøjet. Jo flere gange man kan gnide tøjet med sandpapir, jo bedre slidstyrke. Testen hedder en martindaletest, og resultatet opgøres i et tal, der er deleligt med 1000. Arbejdstøj har en slidstyrke på mindst 40.000 martindale.
Kilder: Pia Rindholdt, konstruktør af børnetøj i Coop Danmark, DMI, Dansk Standard, Teknologisk Institut