Sådan sorterer du julens affald korrekt
Gavepapir
Gavepapir er ofte behandlet på overfladen, så det er glat. Nogle slags gavepapir er også pyntet med eksempelvis stjerner, glimmer eller hjerter i et andet materiale end papir. Pynten og overfladebehandlingen betyder, at kvaliteten af papiret ikke egner sig til genanvendelse. Samtidig består gavepapir ofte af korte papirfibre, hvilket også gør papiret uegnet til genanvendelse.
Landets affaldsselskaber er ikke enige om, hvordan du skal sortere gavepapir. Som udgangspunkt bør du sortere gavepapir som restaffald, men enkelte steder er det tilladt at lægge gavepapiret sammen med papir-fraktionen.
Vær opmærksom på, at mange kommuner tilbyder at hente sække med gavepapir kort efter jul. Undersøg hos affaldsselskabet i din kommune, om du kan stille en sæk med gavepapir ved siden af skraldespanden eller ud til vejen.
Fyrfadslys
Danskerne elsker stearinlys og fyrfadslys. Vil du gøre miljøet en tjeneste, kan du skille fyrfadslysene ad, hvis de skal smides ud, inden de er brændt helt ned. Fjern stearinen, som smides til husholdningaffaldet. Metalskålen, stearinen er i, skal smides til metalaffaldet.
Gavebånd
Gavebånd kan ikke genbruges. Ikke medmindre du er en bedstemor, der tager båndet fra gaverne og stryger det, så det kan bruges næste år. Gavebånd skal smides ud med restaffaldet.
Vær opmærksom på, at få sorteret gavebåndet fra, hvis din kommune tillader, at du afleverer gavepapiret sammen med papiraffaldet. Gavebåndet kan sættes sig i de maskiner, der sorterer og håndterer det afleverede affald.
Glaskugler
Af og til ryger en glaskugle på gulvet. Glaskugler er, navnet til trods, ikke lavet af glas og skal derfor ikke i glascontaineren.
Kommunerne kan have lidt forskellige regler for, hvordan glaskuglerne skal håndteres. Du kan med fordel sortere dem som farligt affald. Du kan også lægge dem i storskrald. Storskrald og farligt affald bliver nemlig sorteret af kommunens folk, og så er du sikker på, at kuglerne ender det rigtige sted.
Juledekoration
Masser juledekorationer og dekorationer med kalenderlys indeholder ler.
Skil juledekorationen ad, når julen er færdig. Pynten kan du bruge igen, grangrenene kan komme til haveaffald, i komposten eller til det organiske affald.
Er der ler i juledekorationen, bør leret til storskrald eller afleveres på genbrugspladsen som byggeaffald. Nogle kommuner accepterer ler i meget små mængder i husholdningsaffaldet.
Julekalender
Ingen jul uden julekalender. Har du en af dem med chokolade eller slik bag lågerne, kan du skille julekalenderen ad, når den 24. december er passeret og kalenderen tom. Det samme gælder julekalendere med chips, små gaver eller en helt tredje overraskelse.
Plastikken skal i plastikaffald, selve kalenderen skal sorteres som pap.
Julekort
Antallet af julekort falder år efter år. Alt afhængigt af, hvordan julekortet er udformet, er der forskellige regler for, hvad du skal gøre med kortet, når du ikke længere vil beholde jule- og nytårshilsnerne:
- Julekort uden pynt (for eksempel metalglimmer) kan genbruges og skal sorteres som pap eller papir alt efter materialet.
- Julekort med pynt skal i husholdningsaffaldet.
- Julekort, der spiller musik, når du åbner det, skal i elektronikaffaldet. Kortet indeholder et lille batteri, der udvikler skadelige dampe, hvis det bliver brændt. Samtidig kan batteriet måske genanvendes.
Lyskæde
En udendørs lyskæde pynter flot i de mørke måneder, men af og til går lyskæderne i stykker. Kan du ikke bruge en lyskæde mere, så smid den ud med elaffaldet. Er lyskæden med LED, kan du også smide den ud i farligt affald.
Madaffald
Tjek reglerne i din kommune for, hvilke typer affald der må komme med madaffaldet ud. Det er ikke alle kommuner, der ønsker meget fed mad i madaffaldet. Andebryst, brunede kartofler, smør, oste og risalamande er eksempler på madvarer, som nogle kommuner ikke vil have i madaffaldet eller til hjemmekompostering.
Du bør aldrig hælde fedtet fra anden eller flæskestegen i vasken. Fedt i vasken kan nemt klumpe sig sammen i afløbet eller i kloakken. Saml fedt fra julemaden i en mælkekarton og smid den i husholdningsaffaldet i stedet.
Nissehuer og gevirer
Sjove hovedbeklædninger hitter i julemåneden! Har du en nissehue, som ikke længere kan bruges, så aflever den i tøjcontainerne på genbrugsstationen eller smid den i en af de mange tøjindsamlingscontainere, der blandt andet står ved Coops supermarkeder. Her kan velgørende organisationer måske gensælge din røde hue næste år. Er nissehuen udtjent, kan den skæres op og bomuldsfibrene bruges til andre ting. Bomuld er en forholdsvis miljøbelastende ressource, når det er nyproduceret - derfor bør man altid sikre genanvendelse.
Har du et gevir med lys i eller en nissehue, hvor kvasten blinker, skal genstandene smides ud som elaffald. Generelt skal alt, der har lys i eller bruger batterier som strømkilde, i elaffaldet. Batterier skal smides ud som batteriaffald.
Fyrværkeri
Når julen er slut, kommer nytåret fyldt med raketter, bordbomber og fontæner. Fyrværkeri, du ikke har brugt, kan du gemme efter Sikkerhedsstyrelsens regler - eller endnu sikrere: aflevere på genbrugspladsen som farligt affald.
Fyrværkeri og bordbomber, der er affyret, kan du smide ud som husholdningsaffald.
Artiklen er opdateret i november 2022, så den afspejler gældende sorteringsvejledninger. Artiklen blev udgivet første gang i 2018.