Hvordan ved jeg, om mit barn på 2-6 år er overstimuleret?
Børn skal både stimuleres og have ro
Børn har generelt brug for stimulering både fysisk og mentalt for at trives og udvikle sig, siger sundhedsplejerske, forfatter og foredragsholder Helen Lyng Hansen. De lærer ved at opleve, blive talt til og bruge deres krop og sanser. Men hvis barnet viser tegn på overstimulering, skal man sørge for at skabe ro.
»Hvis barnet bombarderes med oplevelser og sansestimulation, kan det blive uroligt, ked af det og stresset. Det er vigtigt, at vi sørger for at give barnet pauser i hverdagen, så alle indtrykkene kan få lov at lagre sig,« siger hun.
Med hjælp fra Helen Lyng Hansen guider vi dig her, så det bliver lettere at finde den rette balance mellem stimulering og ro.
Hvordan ser man, om et barn er overstimuleret?
Når børn bliver overstimulerede, søger de ofte væk. Større børn kan finde på at gå ind på værelset eller på anden måde trække sig fra der, hvor andre opholder sig. Barnet kan også blive meget uroligt og have svært ved at sætte sig ned og koncentrere sig. Samtidig skal der mindre til, at bægeret flyder over. Der opstår lettere konflikt, og det kan være svært at trøste barnet igen. Et overstimuleret barn kan desuden have svært ved at falde i søvn på grund af rastløshed i kroppen eller tanker, der kører rundt hovedet.
Hvornår bliver et barn overstimuleret?
Børn bliver overstimulerede, hvis de ikke får pauser i hverdagen, som kan hjælpe dem med at koble fra og lagre de oplevelser, som de får. Det kan være barnet, som har været i vuggestue eller børnehave hele dagen og er fyldt op med oplevelser, krav og adskillelsen fra forældrene. Når det så bliver hentet, skal det direkte med ud og handle og stå i kø i supermarkedet, uden at der når at komme ro på. Til sidst kan barnet ikke klare mere.
Hvad skal man gøre, hvis ens barn er overstimuleret?
Man skal hjælpe barnet til at finde både fysisk og mental ro. Ofte hjælper kropskontakt. Man kan tage barnet på skødet og tale beroligende til det, kigge lidt i en bog eller måske slet ikke sige noget, men bare holde om det. Det er fint, hvis man kan få barnet til at sove. Når barnet falder i søvn, lagres alle oplevelserne, barnet får fornyet energi, og kroppen restituerer sig.
Hvad kan man gøre for at undgå, at ens barn bliver overstimuleret?
Man kan forebygge overstimulering ved ikke hele tiden at lade den ene aktivitet erstatte den næste. Det er helt okay at kede sig lidt eller bare slappe af og hygge sig. Samtidig kan det være en god idé at skabe forudsigelighed, så barnet ved, hvad der skal ske. En fast rytme giver genkendelighed og dermed tryghed og ro.
Kan det skade barnet, hvis det bliver overstimuleret?
Det er ikke skadeligt for børn, at der en enkelt dag sker en masse. Det kan de fleste børn godt håndtere og lære af. Men hvis det er hver dag og flere gange dagligt, at barnet bliver overstimuleret og ikke får ro, så kan det medføre stress hos barnet.