Hvepseplagen fortsætter – og kan blive værre endnu

Den varme og tørre sommer efter længere tids vinterfrost har skabt optimale betingelser for Danmarks hvepse. Lige nu er hvepsene rolige, men snart bliver de krigeriske.

Hvis du allerede er irriteret over, at der er mange hvepse, kan du godt finde ringbrynjen frem fra gemmerne. Snart bliver hvepsene aggressive, og så har vi balladen, lyder det fra naturvejleder i Naturstyrelsen

Gunstige forhold betyder flere hvepse

Frost i vintermånederne kombineret med masser af sol, varme og føde i maj har givet landets hvepsearter optimale vækstbetingelser.

De gunstige forhold betyder ifølge Stephan Springborg, naturvejleder i Naturstyrelsen, at der i år er ti gange flere hvepseboer end normalt. Samtidig er hvepseboerne i snit halvanden gang større end vanligt.

Naturvejlederens bud er, at der er omkring 15 gange så mange hvepse i år i forhold til en normal sommer, skriver Politiken.

Iltre hvepse på vej

Selvom de fleste, der opholder sig udenfor i sommerheden, kan skrive under på, at der allerede er mange hvepse, opfører de årevingede insekter sig relativt fredeligt. Men det kan ændre sig snart, lyder det.

VÆRD AT VIDE OM HVEPSEN

  • Hvepsen - den såkaldte gedehams - anses det meste af året for at være et nyttedyr
  • Der findes et lille dusin hvepsearter i Danmark, og de fleste ligner hinanden
  • Hvepsene tager sig af mange insekter, herunder bladlus og larver. Hvepse er derfor med til at holde bestanden af skadelige insekter nede – både i skov og have
  • Hvepsen er gul og sort. Det er advarselsfarver, som indikerer, at der er fare på færde, hvis du prøver på noget

Kilde: Naturguide.dk, Naturstyrelsen

"Nu oplever vi, at hvepsene går i grillkyllingen, men de er ikke aggressive. Lige om lidt vil vi opleve en sand invasion af hvepse i wienerbrød, syltetøj og nedfaldsfrugter."

"Hvepsene bliver aggressive og nærgående og kan stikke uden varsel og uden at blive provokeret. Det kan blive alvorligt, specielt hvis man har allergi," siger naturvejleder Stephan Springborg til Politiken.

Den kommende aggression hænger sammen med hvepsenes naturlige cyklus. Hvert bo har en dronning, og når hvepsedronningen dør, opstår der kaos.

I en til to uger i august eller begyndelsen af september vil hvepsene, der nu er hjemløse og endeløst frustrerede, gå målrettet efter de søde sager, som mange mennesker mæsker sig i over sommeren.

Flere hvepse, men færre myg

Også fra skadedyrsbekæmperne lyder, at de aldrig tidligere har registreret så mange anmeldelser om hvepseboer.

Den gode nyhed er, at en anden af sommerens sædvanlige plageånder – myggen – har lidt et markant tilbageslag.

De sparsomme nedbørsmængder har mindsket vandstanden i søer og vandløb særligt på Sjælland, og når der ikke er stillestående vand, kan myggene ikke lægge æg.

Sådan bekæmper du hvepsene:

  • Hvis du sidder i haven og hvepsene sværmer om dig, må du ikke slå ud efter dem - det gør dem aggressive.
  • Et effektivt middel kan være at sprøjte vand på dem med en forstøver, for så tror hvepsene, at det regner, og så søger de tilbage til boet.
  • Du kan fjerne et hvepsebo selv, men det er bedst at gøre det tidligt på året, før det vokser sig alt for stort.
  • Hvis du vil fjerne et hvepsebo, skal du klæde dig godt på: En tyk trøje, handsker tapet fast til ærmerne, halstørklæde og en hat med net for ansigtet er en god rustning mod hvepsestik.
  • Fjern boet om aftenen eller natten, hvor hvepsene er mindst aktive.
  • Få professionelle til at fjerne boet, hvis du ved, at du er allergisk over for hvepsegift. Et hvepsestik gør ondt, men er ikke farligt, hvis du ikke er allergisk. Du bliver rød på huden, som måske også hæver op, men irritationen går væk efter et par timer. Hvis det gør for ondt, kan du smøre huden med lokalbedøvende salve.
  • Hvis du får det dårligt og bliver bleg og svimmel efter et hvepsestik, er du måske allergisk - søg da læge med det samme.
  • Hos Brancheforeningen for Skadedyrsbekæmpere kan du finde en oversigt over firmaer, der kan hjælpe med at fjerne et hvepsebo.

 

Kilder: 

Læs mere om