Redaktionen anbefaler






Hvepsen efterlader, modsat bien, ikke brodden siddende i huden og kan derfor stikke flere gange. Sørg for at søge væk fra området, hvor du er blevet stukket.
Når vi bliver stukket af en hveps eller en bi, gør det ondt, og der er gift i brodden, som spredes. Vi reagerer forskelligt på stikket, og derfor er vigtigt at være opmærksom på, hvordan du reagerer, efter du er blevet stukket.
Hvis du er blevet stukket af en bi, er det først og fremmest vigtigt at få brodden ud, så gifttilførslen stoppes. Brug en pincet, neglene eller kanten af et kreditkort, siger Anette Bäckström, der er afdelingssygeplejerske i Skadestuen på Aarhus Universitetshospital.
Derefter skal stikket køles ned.
Hvis du er blevet stukket af en hveps, er der ikke nogen brod at fjerne, men stikket skal også køles ned med det samme, så man stopper hævelse og varme, som forårsager spændinger og smerte.
Stikket kan for eksempel køles ned med en isterning eller en kølig flaske vand.
Bien kun kan stikke én gang, mens hvepsen kan stikke flere gange. Til gengæld er der meget mere gift i et bistik.
Bien efterlader brodden i huden som en harpun med modhager, der bliver ved med at pumpe gift ind i huden. Derfor er det vigtigt at få fjernet den hurtigt.
Kilde: Naturguide.dk
Hvis man bliver stukket tæt på slimhinderne som for eksempel i mund eller svælg, skal man være meget opmærksom, da giften fra stikket har lettere adgang til blodet denne vej.
Hvis man bliver svimmel eller begynder at kaste op, skal man søge læge, og hvis man får svært ved at synke, trække vejret eller får svært ved at snakke, skal man ringe 112, siger Anette Bäckström.
De voldsommere allergiske reaktioner vil vise sig efter et par minutter, og hvis der ikke sker noget efter en halv time, kan man være mere rolig.
Dine børn kan have svært ved at udtrykke deres ubehag og eventuelle allergiske reaktioner, så dem skal du være særlig opmærksom på.
»Børnene har deres størrelse imod sig, fordi mængden af gift har betydning for deres reaktioner,« siger Anette Bäckström.
Efter at smerten har fortaget sig, kan det begynde at klø, og her er det bedre at købe noget kløestillende istedet for at klø i stikket. Hvis man gør det, spreder man giften, og det kan forlænge rødmen og hævelsen.
Hvepse- eller bistikket kan lindres med antihistamin eller kløenedsættende gel. Hvis du ikke har det ved hånden, kan du prøve et klassisk husråd med en fugtet sukkerknald. Sukkeret skulle efter sigende skabe et tryk ved hjælp af osmose, der skulle trække giften ud.
»Jeg kan ikke direkte bekræfte, at det hjælper. Men omvendt er der ingen risici forbundet med at putte sukker på stikket, så det er et forsøg værd,« siger Anette Bäckström.
Der findes også forskellige apparater, der kan suge giften ud. Det er dog ikke noget, de behandler med på skadestuen, hvor Anette Bäckström er afdelingssygeplejerske.
Kilder: Anette Bäckström - afdelingssygeplejerske, Naturguide.dk, Apoteket.dk
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10