Hvad skal du gøre, hvis du bliver stukket af en hveps eller bi?

Med sommeren kommer de stikkende hvepse og bier. Det gør ondt at blive stukket, og i værste tilfælde kan det være dødeligt, hvis ikke du er opmærksom på reaktionerne. Samvirke har spurgt afdelingssygeplejerske Anette Bäckström om råd mod de stikkende brod.
Gul hveps sidder på pegefinger med nuancerende grøn baggrund.

Hvepsen efterlader, modsat bien, ikke brodden siddende i huden og kan derfor stikke flere gange. Sørg for at søge væk fra området, hvor du er blevet stukket.

Brodden skal ud

Når vi bliver stukket af en hveps eller en bi, gør det ondt, og der er gift i brodden, som spredes.  Vi reagerer forskelligt på stikket, og derfor er vigtigt at være opmærksom på, hvordan du reagerer, efter du er blevet stukket.

Hvis du er blevet stukket af en bi, er det først og fremmest vigtigt at få brodden ud, så gifttilførslen stoppes. Brug en pincet, neglene eller kanten af et kreditkort, siger Anette Bäckström, der er afdelingssygeplejerske i Skadestuen på Aarhus Universitetshospital.

Derefter skal stikket køles ned.

Køl stikket ned

Hvis du er blevet stukket af en hveps, er der ikke nogen brod at fjerne, men stikket skal også køles ned med det samme, så man stopper hævelse og varme, som forårsager spændinger og smerte.

Stikket kan for eksempel køles ned med en isterning eller en kølig flaske vand.

Vidste du, at…

Bien kun kan stikke én gang, mens hvepsen kan stikke flere gange. Til gengæld er der meget mere gift i et bistik.

Bien efterlader brodden i huden som en harpun med modhager, der bliver ved med at pumpe gift ind i huden. Derfor er det vigtigt at få fjernet den hurtigt.

Kilde: Naturguide.dk

Pas på, hvis du bliver stukket i mund eller svælg

Hvis man bliver stukket tæt på slimhinderne som for eksempel i mund eller svælg, skal man være meget opmærksom, da giften fra stikket har lettere adgang til blodet denne vej.

Hvis man bliver svimmel eller begynder at kaste op, skal man søge læge, og hvis man får svært ved at synke, trække vejret eller får svært ved at snakke, skal man ringe 112, siger Anette Bäckström.

De voldsommere allergiske reaktioner vil vise sig efter et par minutter, og hvis der ikke sker noget efter en halv time, kan man være mere rolig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær opmærksom på dine børn

Dine børn kan have svært ved at udtrykke deres ubehag og eventuelle allergiske reaktioner, så dem skal du være særlig opmærksom på.

»Børnene har deres størrelse imod sig, fordi mængden af gift har betydning for deres reaktioner,« siger Anette Bäckström.

Efter at smerten har fortaget sig, kan det begynde at klø, og her er det bedre at købe noget kløestillende istedet for at klø i stikket. Hvis man gør det, spreder man giften, og det kan forlænge rødmen og hævelsen.

Sådan sikrer du dig mod stik

  1. Lad være med at gå barfodet på græsplæner og andre steder, hvor du har svært ved at se ned.
  2. Lad være med at slå ud efter hvepsene og bierne. De bliver aggressive og kan i nogle tilfælde ’kalde’ på andre af sin art til angreb.
  3. Læg låg på dine søde drikke, og vær specielt opmærksom på dåsesodavand og -øl. Hvepse elsker søde sager, og du kan ikke se, hvis en hveps har sat sig på indersiden af dåsen. Bier bliver ikke på samme måde tiltrukket af søde sager på bordet, men derimod af nektar i blomster.

Håndkøbsmedicin kan behandle

Hvepse- eller bistikket kan lindres med antihistamin eller kløenedsættende gel. Hvis du ikke har det ved hånden, kan du prøve et klassisk husråd med en fugtet sukkerknald. Sukkeret skulle efter sigende skabe et tryk ved hjælp af osmose, der skulle trække giften ud.

»Jeg kan ikke direkte bekræfte, at det hjælper. Men omvendt er der ingen risici forbundet med at putte sukker på stikket, så det er et forsøg værd,« siger Anette Bäckström. 

Der findes også forskellige apparater, der kan suge giften ud. Det er dog ikke noget, de behandler med på skadestuen, hvor Anette Bäckström er afdelingssygeplejerske.

 

Kilder: Anette Bäckström - afdelingssygeplejerske, Naturguide.dk, Apoteket.dk

Læs mere om