Trøffel eller romkugle? Vest og øst er ikke enige om navne på mange kager
Vi har fundet 7 slags bagerbrød, der hedder noget forskelligt øst og vest for Storebælt. Vidste du for eksempel, at en jødekage er en høj snegl af gærdej med kanel, når du træder ind i en aalborgensisk bagerforretning. Alle andre steder i Danmark er en jødekage en småkage.
Har du været uenig med bagerjomfruen om kagens navn? Du er ikke den eneste. Samvirke har bedt Vestsjællands Bagerimuseum om at hjælpe os med at sætte navne og geografi på kagerne, men måske er vi stadig ikke enige?
Romkugle eller trøffel?
Siger du trøffel, så er du med stor sandsynlighed født i Jylland. Kalder du den samme kage for en romkugle, stammer du nok fra Østdanmark.
Er du helt overskåren?
Wienerbrødet, der indeholder den samme gule creme og hvide glasur som en rund spandauer, men i stedet er skåret lidt på tværs til en firkant, hedder en snitte vest for Storebælt og en overskåren øst for Storebælt.
Snegl eller jødekage?
I Aalborg er en jødekage som en solid høj kanelsnegl bagt af gærdej. Alle andre steder i Danmark betyder jødekager små, flade, runde småkager drysset med sukker og kanel.
Jødekage er sneglens oprindelige navn, fordi den blev solgt hos jødiske bagere. Et andet navn for den oprindelige jødekage var bolisch.
Futsko eller smørkage?
I Nordjylland kan man købe smørkager, som andre steder bærer navnet sutsko eller brunsviger.
Det er en aflang brunsvigerbasse med høje kanter og med det sukrede brunsvigerfyld koncentreret i midten som i bunden af en båd.
Smørkage eller Dagmartærte?
En smørkage øst for Storebælt er 7 snegle, der sidder tæt sammen i en stor rund form, så man kan skære dem ud og dele dem som wienerbrød.
Sådan en kage hedder en Dagmartærte i det meste af Jylland
Birkes med og uden sødt fyld
Birkes-problematikken er kendt af mange. I Østdanmark kendes en tebirkes som en sød, saftig sag med birkes ovenpå og remonce indeni. Remonce er en creme af smør, sukker og vaniljesukker. En rigtig morgenbrødsklassiker.
Birkes i Jylland er sprød og høj med den samme bløde dej og birkes ovenpå, men helt uden remonce.
Drømmekagen var slet ikke fra Brovst
I 50’erne fandtes Drømmekagen i opskriftsbøger under navnet: Amerikansk Brunsviger. Senere tog den store melfabrik Amo fat i kagen, viste en opskrift på melpakkerne og kaldte den Drømmekage fra Brovst.
Kagen har endnu en moder. Marie Nielsen fra gården Østergaard i Vendsyssel bagte kagen under navnet Østergaards-kagen allerede omkring år 1900. En bagekonsulent fra Amo forelskede sig i kagen på en bageaften i Brovst Husmoderforening.