Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det knepkager?
Knepkager
Trods navnet, der kunne lede tankerne hen på noget andet, er knepkager ganske uskyldige og ganske tørre. De sprøde småkager er i dag kendt som en sønderjysk specialitet og en fast bestanddel af det sønderjyske kagebord.
Og ”knep”, ja, det er slet og ret den sønderjyske version af ”knæk.”
»Man mener, de hedder sådan på grund af lyden, det siger, når man bider i dem. De er hårde og giver altså det her høje knæk,« siger madhistoriker Nina Bauer.
Mad med historie
Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan:
Cæsarsalat
Skipperlabskovs
Bøf Stroganoff
Russisk og italiensk salat
Janssons fristelse
Dyrlægens natmad
Amagermad
Arme riddere
Benløse fugle
Indeholder flere forskellige typer mel
Knepkager har oprindeligt været noget, man bagte af dejrester efter brødbagningen. Derfor indeholder opskrifter på kagerne både rugmel, hvedemel og andre typer mel, fortæller Nina Bauer.
»Man tog simpelthen de små dejsmuler, der lå tilbage, og blandede dem med fløde eller fedt og sukker, og så bagte man dem.«
Ligesom mange andre småkager og kager er knepkager for alvor blevet udbredt og kommet på opskrift i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Det hænger blandt andet sammen med udbredelsen af komfuret i flere og flere husholdninger, fortæller Nina Bauer.