Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det knepkager?

knepkager er et af de mange mærkelige madnavne, som giver anledning til gætterier og spekulationer om, hvorfor det hedder, som det gør. Samvirke har spurgt en madhistoriker, så du kan underholde med fun facts og gode historier næste gang du sidder til et middagsselskab.

"Knep" er det sønderjyske ord for "knæk."

Knepkager

Trods navnet, der kunne lede tankerne hen på noget andet, er knepkager ganske uskyldige og ganske tørre. De sprøde småkager er i dag kendt som en sønderjysk specialitet og en fast bestanddel af det sønderjyske kagebord.

Og ”knep”, ja, det er slet og ret den sønderjyske version af ”knæk.”

»Man mener, de hedder sådan på grund af lyden, det siger, når man bider i dem. De er hårde og giver altså det her høje knæk,« siger madhistoriker Nina Bauer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mad med historie

Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan: 

Cæsarsalat

Skipperlabskovs 

Bøf Stroganoff

Russisk og italiensk salat

Janssons fristelse

Dyrlægens natmad

Amagermad 

Arme riddere

Benløse fugle

Indeholder flere forskellige typer mel

Knepkager har oprindeligt været noget, man bagte af dejrester efter brødbagningen. Derfor indeholder opskrifter på kagerne både rugmel, hvedemel og andre typer mel, fortæller Nina Bauer.

»Man tog simpelthen de små dejsmuler, der lå tilbage, og blandede dem med fløde eller fedt og sukker, og så bagte man dem.«

Ligesom mange andre småkager og kager er knepkager for alvor blevet udbredt og kommet på opskrift i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Det hænger blandt andet sammen med udbredelsen af komfuret i flere og flere husholdninger, fortæller Nina Bauer.

Opskrift: Knepkager

Læs mere om