Wim Hof-metoden: Kan åndedrætsøvelser og kuldetræning give styrke og bedre afslapning?

​​​​​​​Med iskoldt vand og vejrtrækningsøvelser forsøger en del danskere at blive stærkere og slappe bedre af, men virker det? Få svaret fra en læge, som selv bruger metoden, der er udtænkt af den hollandske sportsudøver Wim Hof

Du rådes til, at ligge ned eller sidde et sikkert sted, mens du laver åndedrætsøvelserne.

Træk vejret ind, pust ud, træk vejret ind, pust ud …

Wim Hofs dybe stemme guider vejrtrækningen ind og ud af lungerne 30 gange.

Pust ud og hold vejret, fortsætter han på engelsk i en YouTube-video, som i løbet af et år er blevet vist over 25 millioner gange.

Efter cirka 10 minutter og 3 runder med og uden luft i lungerne er det daglige vejrtrækningsprogram for begyndere slut.

For nysgerrige måske blot en test, som kan få det til at prikke lidt i fingrene, fordi kroppen har fået en ekstra dosis ilt.

For de mere dedikerede det første skridt på vejen til at lære at geare op og ned, fysisk og mentalt. Til at få et værktøj, som kan bruges til at blive stærkere og yde noget ekstra – og til at slappe af og tage det roligt i stressede situationer. Et værktøj, som en del danskere har fået interesse for efter et DR2-program om metoden.

Selv har Wim Hof drevet det vidt ved hjælp af et mix af vejrtrækning, mentaltræning og kulde. Den 62-årige hollænder med tilnavnet Ismanden har blandt andet besteget Kilimanjaro iført shorts og løbet halvmaraton i bare tæer nord for den polarcirklen. Han har også slået rekorder i langvarige isbade og svømmeture under havisen.

Kontrol over nervesystemet

Men hvordan kan ilt og iskoldt vand angiveligt gøre os både stærkere og mere afslappede?

»Metoden giver kontrol over en del af vores nervesystem, der normalt ikke er viljestyret,« forklarer læge Lasse Enkebølle Rasmussen, som ud over en stor professionel interesse selv har gode erfaringer med at bruge Wim Hof-metoden i forbindelse med stress.  

»Alt, hvad der sker med os, afspejles i vores sympatiske og parasympatiske nervesystem. Det ene system gør os klar til kamp, mens det andet hjælper os med at restituere. Men de er ofte i et misforhold, for eksempel når vi føler os stressede og har svært ved at slappe af. Vejrtrækningsøvelserne stimulerer nervesystemet, så vi kan lære selv at fremkalde ekstra power eller afslappethed ved viljens magt,« uddyber han.

Sammen med sin kone, fysioterapeut Caroline Adams, underviser Lasse Enkebølle Rasmussen i teknikken, som de kalder alkalisk træning, fordi øvelserne gør blodet mere basisk. Et par hundrede deltagere har indtil videre været på kursus – blandt dem en del patienter med lidelser som sklerose, Parkinsons og fibromyalgi.

»Man bliver ikke helbredt, men man får nogle muligheder for at påvirke sin fysiske tilstand og tage action, så sygdommen fylder mindre mentalt. På den måde føler man sig mindre syg,« forklarer lægen.

Et iskoldt bad frigiver domamin, som er kroppens eget belønningshormon. 

Under den kolde bruser

Vinterbadere kan sikkert nikke genkendende til opturen og følelsen af overskud, der følger i kølvandet på iskolde dukkerter, når varmen breder sig i kroppen, og hjernen frigiver belønningshormonet dopamin.  

Samme effekt kan man også opnå hjemme under den kolde bruser. Måske endda med lidt ekstra effekt, fordi vi, i modsætning til når vi bader i havet, ikke forventer at få et kuldechok under bruseren, fortæller Lasse Enkebølle Rasmussen.

I træningen bruges vejrtrækningsøvelserne til at slappe af og udholde den voldsomme stresspåvirkning fra det kolde vand. Når teknikken er på plads, kan man bruge den i alle mulige andre pressede situationer.

Er man ikke til det kolde gys, kan man nøjes med vejrtrækningsøvelserne. For begyndere er det en god idé at lave øvelserne dagligt i en måned for at få rutine. 

Også for børn

Det er ikke tilfældigt, at instruktørerne råder til, at man ligger ned eller sidder et sikkert sted, mens man laver øvelserne. Vejrtrækningstræningen ændrer på blodgennemstrømningen i hjernen, hvilket kan resultere i besvimelse.

Lasse Enkebølle Rasmussen anbefaler, at man lærer teknikken gennem et kursus, hvor der er erfarne instruktører.

Lider man af epilepsi eller har haft en hjerneblødning, skal man holde sig fra træningen på egen hånd. Det skal foregå under sundhedsfaglig supervision, understreger han.

Ellers kan de fleste være med – også børn:

»Min 8-årige datter vandt en squat-op-ad-mur-konkurrence i skolen. Hun holdt længst ud ved hjælp af vejrtrækningen. Vores børn bruger også teknikken, når de skal falde til ro,« fortæller Lasse Enkebølle Rasmussen. 

Når det gælder videnskabens syn på Wim Hof-metoden, henviser han til undersøgelser fra Holland, som bl.a. tyder på en sammenhæng mellem træningen og et lavere inflammationsniveau i kroppen.

Inflammationer er en del af kroppens naturlige immunforsvar, men det kan udvikle sig til en kronisk tilstand, som går ud over helbredet.

Lasse Enkebølle Rasmussen bidrager i øjeblikket selv til dansk forskning i helbredseffekterne af alkalisk træning. 

 

Herunder kan du se videoen med Wim Hofs dybe stemme, der guider vejrtrækningen.

Herunder kan du se hvilke forholdsregler du bør tage, inden du kaster dig ud i åndedrætsøvelserne.