Kroppen

10 ting du (måske) ikke vidste om dit åndedræt

Vi trækker vejret cirka 20.000 gange i døgnet, og ofte gør vi det helt uden at tænke over det. Men det er faktisk værd at fokusere lidt på åndedrættet, for mange af os trække vejret forkert og går glip en af række sundhedsmæssige fordele.

Åndedrættet er kroppens vigtigste prioritet

Hvis vi ikke trækker vejret, holder hjertet op med at slå. Alle vores kropsfunktioner er afhængige af den ilt, der sendes rundt i kroppen ved hjælp af vores vejrtrækning. Ilt er vores cellers vigtigste næringsstof, og mere end 90 procent af vores energi kommer fra vores åndedræt. 

Åndedrætsmusklen ligner en salatskål, der vender på hovedet

Vi trækker vejret med en muskel, der sidder under vores lunger og hjerte og oven over vores organer og tarme. Åndedrætsmusklen fungerer som en motor, der pumper luft ind og ud af lungerne.

Åndedrættet giver dig et indre brusebad

Hver gang du trækker vejret rigtigt, giver du din krop et velfortjent indre brusebad, fordi affaldsstofferne renses ud, samtidig med at du sender ny energi rundt til cellerne. 

Sådan øver du den gode vejrtrækning

Sæt dig på en stol med ryggen afslappet mod ryglænet og begge fødder i gulvet. Læg din ene hånd på maven lige ved navlen og den anden hånd lige under navlen. Træk vejret dybt ind gennem næsen. Mærk hvordan åndedrætsmusklen ”stempler” ned på indåndingen, samtidig med at din mave hæver sig op mod dine hænder. En god vejrtrækning fylder mere ned mod maven end op mod hagen.

Ånd ud og mærk, hvordan åndedrætsmusklen ”stempler” op, samtidig med at maven falder på plads igen. Pres ikke luften ud, men lad udåndingen ske helt naturligt. 

Træk vejret dybere, end du normalt ville gøre. 

Åndedrættet virker som en beroligende pille

Du har sikkert hørt lægen eller tandlægen sige, at du skal tage en dyb indånding, før han eller hun for eksempel bedøver dig. Det er fordi, et dybt åndedræt virker som en beroligende pille for dit nervesystem. Et enkelt godt åndedrag sænker mængden af stresshormon i kroppen.

Et godt åndedræt gør dig slank

Når vi trækker vejret rigtigt, forbedrer vi vores fordøjelse og øger udrensningen i kroppen. Samtidig udsender kroppen mindre stresshormon, og det betyder, at kroppen lettere giver slip på fedtdepoterne. 

Åndedrættet er den bedste sovepille

Kniber det med at falde i søvn, så vær opmærksom på dit åndedræt. Træk vejret dybt ind gennem næsen og mærk, hvordan kroppen langsomt falder til ro. Selv ganske få, dybe vejrtrækninger hjælper dig til at slappe af og falde i søvn. De dybe vejrtrækninger hjælper dig også til at slippe spændinger og bekymringer, der kan forhindre søvnen i at indfinde sig.

Åndedrættet virker smertestillende

Muskelspændinger i ryggen, skuldre eller nakke eller en dårlig ryg kan være tegn på, at du ikke trækker vejret rigtigt. Et godt åndedræt virker smertestillende og masserer din krop ved hvert eneste åndedrag. Det giver øget blodcirkulation og massage til især ryg og bækken.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Dit åndedræt kan sænke dit blodtryk

Et godt åndedræt nedsætter dit blodtryk, fordi det påvirker den beroligende del af vores nervesystem, parasympaticus.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Træk vejret rigtigt og bliv klog

Det gode åndedræt stimulerer alfabølgeaktivitet i hjernen, der blandt andet styrker vores koncentration og indlæringsevne. Samtidig virker et godt åndedræt positivt på vores tanker, følelser og kropsbevidsthed.  

Træk vejret rigtigt og få smuk hud

70 procent af de affaldsstoffer, kroppen har brug for at komme af med, skal ud igennem vores vejrtrækning. Når vi ikke trækker vejret rigtigt, sker der en ophobning af affaldsstoffer, som kroppen i stedet forsøger at skille sig af med ved at presse dem igennem huden med urenheder og fedtet hud til følge.  

Læs mere om