Virker gin og tonic mod malariamyg?
Hvad er malaria?
Malaria skyldes en infektion af malariaparasitten af slægten plasmodium.
Sygdommen bliver spredt af malariamyg, også kaldet anopheles myg.
Der findes hovedsageligt 4 typer af malariaparasitten, hvoraf den mest udbredte også er den mest dødelige.
Malaria findes i de fleste subtropiske og tropiske lande, men er specielt udbredt syd for Sahara.
Sygdommen koster omkring 500.000 mennesker livet hvert år på verdensplan.
Mellem 80 og 100 danskere får konstateret malaria om året. Cirka 80 procent ses hos rejsende hjemvendt efter ophold i Afrika syd for Sahara.
Malaria betragtes som en fattigdomssygdom, fordi man har udryddet malaria i de rige dele af verden. I Europa havde vi malaria op til engang i 1960’erne.
Der findes endnu ikke effektive vacciner mod malaria, men blandt andre Michael Theisen fra Statens Serum Institut forsøger at udvikle malariavacciner, så man kan komme sygdommen til livs.
Kilde: http://www.ssi.dk
Gin og tonic kan højst give tømmermænd
»Nej det virker ikke mod malaria. Gin og tonic kan højst give dig tømmermænd,« siger Michael Theisen, seniorforsker på Statens Serum Institut.
Han forklarer dog, at myten ikke er helt usand. I gamle dage indeholdt tonicvand nemlig store mængder af kinin, som virker mod malariaparasitten.
»Stoffet kinin slår malariaparasitterne ihjel, men kinin har en meget bitter smag, så for overhovedet at kunne drikke tonicvandet, blandede man gin og lime i,« fortæller Michael Theisen.
Professor i botanik ved Statens Naturhistoriske Museum, Nina Rønsted, som forsker i blandt andet kinabark, har regnet på, hvor mange gin og tonics man skal drikke, før det virker mod malaria.
»Man skal drikke omkring 50 gin og tonics, før mængden af kinin vil have en effekt mod malaria, så den undskyldning for at drikke gin og tonic holder ikke,« siger hun.
Kinin var naturmedicin fra Andesbjergene
Kinin er et stof, der blandt andet findes i barken fra kinatræet, der stammer fra Andesbjergene i Peru, fortæller Nina Rønsted. De lokale indianere har længe brugt barken som naturmedicin, men tilbage i 1600-tallet blev det første gang brugt til at kurere malaria hos europæere. Kinabark fik utrolig stor betydning i kolonitiden, da det var det eneste middel mod malaria, man kendte til.
Selvom det på dansk kaldes kinabark, så har det altså intet med Kina at gøre.
I dag bruger man kun kinin til at behandle svære sygdomstilfælde, hvor man ikke kan behandle malaria med andre former for medicin, men smagen af gin og tonic er stadig populær, og kinin bliver brugt i forskellige læskedrikke, blandt andet Faxe Kondi.
Store mængder kinin kan være farligt
Indtagelsen af kinin kan have en række bivirkninger, hvis man får for meget. Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, Leif Skibsted, forklarer:
»Det frarådes at spise kinin, da det i store doser er giftigt. Man kan miste hørelsen.«
Han fortæller dog, at man ikke skal være nervøs for at drikke en gin og tonic, da der langtfra er nok kinin i moderne tonicvand til at være farligt.
Måske hjælper en gin og tonic på kramper i benene
Til gengæld er der godt nyt, hvis du lider af kramper i benene.
»Hvis man får kramper i benene, så kan det behandles med mindre doser af kinin. Man kunne godt forestille sig, at en gin og tonic vil kunne hjælpe,« siger han.
Til ikke-alkoholiske drikke, som tonicvand, må man tilsætte 100 mg/kg kininhydroklorid. I en typisk tonicvand er indholdet 83 mg/kg kinin, som er tæt på EU's grænse.