Vælg den rigtige gasgrill - her er 5 gode råd

Hvor mange brændere skal der være på din gasgrill? Og hvor meget ekstraudstyr er nødvendigt? Samvirke guider dig til at finde den gasgrill, der passer til dine behov.
Illustration af gasgrill - copyright Samvirke/Rasmus Juul

Gasgrillen er den mest populære grill. 44% af danskerne bruger gasgrill, når de griller. For 10 år siden var det til 12% Brugen af kulgrill er faldet fra 59% til 28% i samme periode, viser en undersøgelse af danskernes grillvaner, som Coop Analyse har foretaget. 

1. Hvilken størrelse har du brug for?

Vælg fra starten den størrelse grill, du skal bruge: Skal du kun grille af og til og kun til en lille familie? Eller griller du hele måltider og får ofte gæster, når du griller? Typisk siger man, at en mindre grill med få brændere og et areal på 30x40 cm passer godt, hvis I er 2, der skal grille – eller hvis du kun har en lille altan. Mange brændere og et areal på 75x50 cm passer godt, hvis I er en familie på 4, der en gang imellem har gæster til grillmad. 

2. Hvor meget udstyr skal du bruge?

Du kan købe dig fattig i udstyr. Du bør sikre dig, at der minimum er termometer, lidt afstillingsplads og drypbakke under risten, så grillen er nemmere at gøre ren. Alt efter hvor stor grillentusiast du er, kan du overveje en bagesten, et termometer, der kan kobles til din smartphone, og et rotisseri, hvor du for eksempel kan rotere fjerkræ, når du griller. På listen over udstyr kan man også finde alt fra brødriste til æbleskivepander. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Husk at tjekke regulatoren

Langt de fleste gasgrill leveres med en slange og en regulator, så du kan montere gasflasken og får en jævn og stabil strømning af gas til brænderne. Tjek jævnligt, at slangen ikke er mør, og at der ikke er fejl på regulatoren. Det er forbundet med brandfare, hvis regulator eller slange 

er utæt.  

3. Skal risten være af jern eller stål?

De fleste grill er udstyret med en rist i rustfrit stål. Risten er nem at rengøre og holder til, at grillen står ude hele året. Du kan også få riste af støbejern. En støbejernsrist kræver en lidt større indsats, når den skal gøres ren. Du kan også overveje at købe 2 riste: Rustfrit stål er godt til fisk og kylling. Til kød er en støbejernsrist bedst, fordi den leder varmen meget konstant og jævnt.

4. Vil du koge kartofler på grillen?

En del gasgrill fås med et sideblus, der fungerer som en selvstændig kogeplade. Her kan du koge kartofler, pasta eller 

ris - eller du kan have en stegepande stående. På den måde er du fri for at tilberede en del af måltidet i køkkenet. 

5. Er grillen solid?

Tjek, om din nye grill virker solid. Hvordan er låget? Holder det godt nok, og er det kraftigt og stabilt? Skal du grille ved indirekte varme, så er det også vigtigt, at låget er isoleret. Ser bundkassen og siderne solide ud? Din grill skal stå udenfor – og skal holde til vind, vejr og hyppig brug. 

Læs mere om