Undgå de her 4 fejl, når du bruger din ovn
Fejl 1: Du bruger folie i bunden af ovnen
Måske er du en af dem, der bruger sølvpapir til dine bagekartofler, og det kan du også sagtens. Det er nemlig ikke giftigt at bruge til madlavning.
Dog skal du undgå at lægge alufolie i bunden af ovnen for at opsamle madrester og fedt. Foliens overflade reflekterer varmen, og det kan påvirke varmefordelingen i din ovn, hvilket i sidste ende går ud over madlavningen.
Alufolie er samtidig skidt for miljøet, så forsøg at begrænse dit forbrug af det.
Fejl 2: Du åbner ovnlågen for at tjekke maden og bagværket
Det kan være fristende at åbne og lukke ovnlågen flere gange, når du lige skal tjekke stegen, bollerne eller kartoflerne. Men varmen lukkes ud, hver gang du åbner lågen, og du risikerer derfor at skulle vente længere på, at din mad bliver færdig, eller at den bliver tør indeni og brændt udenpå. Gør derfor din ovnlåge rent cirka en gang om måneden med glaskeramisk rens og en mikrofiberklud, så du ikke behøver at åbne ovnlågen for at se til maden.
Det kan godt betale sig at købe en ovn, hvor lyset i ovnen viser madens farve så nøjagtigt som muligt. Så slipper du nemlig også for at åbne lågen.
Fejl 3: Du placerer maden forkert i ovnen
Du får det bedste resultat af din madlavning, hvis du placerer din mad i midten af ovnen. Det er nemlig her, at varmen er bedst fordelt og derfor bliver lækrest.
Fejl 4: Du får ikke rengjort din ovn
Mange ovne har i dag et indbygget rengøringsprogram, også kaldet pyrolyse, som simpelthen brænder alle mad- og fedtrester væk ved meget høj varme, så du kan nøjes med at tørre asken væk bagefter.
Er du ikke så heldig, at din ovn har den funktion, så må du selv i gang med klud og knofedt. Din ovn kan nemlig nemt blive ret beskidt af gamle madrester og få hele hytten til at lugte af gammel flæskesteg, hvis ikke den bliver gjort rent jævnligt.
Hvor ofte du skal gøre den rent, er selvfølgelig et spørgsmål om, hvor meget du bruger din ovn, og hvilken mad du tilbereder i ovnen. Hvis du generelt bruger ovnen til fedtholdig mad eller kød, så skal ovnen rengøres oftere, end hvis du primært bager brød og tilbereder grøntsager
Du bør dog undgå slibende rengøringsmidler eller skuresvampe, der kan ødelægge overfladerne.
Sådan vedligeholder du din ovn
Ud over rengøringen er det en god idé at smøre sine udtræksskinner (hvis din ovn har det) med varmebestandig madolie i ny og næ, så de glider bedre. Vælg vindruekerneolie eller solsikkeolie, da de kan holde til høj varme. Undgå olivenolie, da det har et lavt brændpunkt og derfor vil sode til.
Kilder: Bolius, taenk.dk, whiteaway.com, elgiganten.dk, madensverden.dk og Torben Føsterling, hvidevare-salgschef i Elgiganten