Har du kørekort til ovn?: Sådan bruger du de forskellige programmer på ovnen

Du er langtfra den eneste, der er i tvivl, om du skal bruge varmluft eller almindelig ovn, når du laver mad. Og hvordan var det nu lige med rengøringen af ovnen? I samarbejde med hvidevarerekspert Torben Føsterling, hvidevare-salgschef i Elgiganten, guider vi dig til, hvordan du bruger din ovn rigtigt

Det betyder de forskellige symboler - og det kan du bruge ovnens programmer til:

Ovne bliver i dag mere og mere avancerede, og du kan efterhånden få dem med wi-fi, dampfunktion, indbygget bagetermometer og rensefunktion. Forskellige ovne kan have forskellige funktioner, men fælles for de fleste er, at de ofte har nedenstående funktioner: 

Over- og undervarme

Over- og undervarme er muligvis den funktion, du oftest bruger, når du laver mad. Det er også derfor, at symbolet går under navnet almindelig ovn. Stregen øverst betyder overvarme, mens den nederste betyder undervarme. Det vil altså sige, at din mad bliver varmet op fra top og bund, men ovnen bliver varmest i toppen, fordi varmen stiger opad. Derfor er det bedst at bruge over- og undervarme, når du kun har én bageplade i ovnen, og gerne i midten. 

Over- og undervarme er god til det meste madlavning, især bagning. Rugbrød og andet brød bliver nemlig blødere indeni og småkager bliver sprødere end ved brug af andre ovnfunktioner. 

Hvis du er glad for pizza og tærte, er almindelig ovn også at foretrække. De får nemlig en ekstra sprød bund, når de bliver bagt ved høj over- og undervarme. 

Varmluft 

Symbolet forestiller en lille ventilator, og varmluft fungerer netop ved, at en ventilator blæser varm luft rundt i ovnen. På den måde bliver varmen ligeligt fordelt, og det er rigtig smart, hvis du skal have mere end én bageplade i ovnen. Med varmluft kan du nemlig forberede kartofler og farsbrød i ovnen samtidig, da de får lige meget varme. Sørg dog for, at bagepladerne ikke står alt for tæt, for så har varmen svært ved at cirkulere ordentligt rundt.

Du kan bruge varmluft til stort set al mad, men undgå at bage rugbrød, for selvom skorpen bliver sprød, risikerer brødet at blive tørt indeni på grund af den varme luft. 

Grill 

Din ovn har et ekstra kraftigt varmelegeme i toppen, som du tænder for, når du vælger grillsymbolet med takker foroven. En flæskesteg er ikke noget værd uden sprøde flæskesvær, og det er her, grillfunktionen kommer ind i billedet. Den er også god til fjerkræ, hvis du ønsker sprødt skind på din kylling. 

Men pas på: Maden bliver nemt brændt på, så derfor er det en god idé at afslutte tilberedningen af din mad med grillfunktionen og holde godt øje med maden inde i ovnen. 

Nogle ovne har et symbol, hvor grill og varmluft er kombineret. Her tænder grillelementet og varmluftsventilatoren skiftevis, lidt ligesom hvis man griller roterende spyd på grillen. Prøv dig frem og find ud af, hvordan du bedst kan lide at tilberede din mad. 

Varmluft med over- og undervarme 

Hvis du ønsker en sprød tilberedning med en jævn varmluftsfordeling i hele ovnen, så er kombinationen af varmluft med over- og undervarme god. Funktionen er rigtig god til surdejsbrød, hvis din ovn ikke har en dampfunktion. Surdej har brug for fugt, så derfor kan du sætte en bageplade med isterninger eller vand nederst i ovnen, som varmelegemet i bunden af ovnen varmer op, og dermed bliver der skabt damp. 

Optøning 

Hvis din ovn har et symbol med en iskrystal eller dråbe, så kan du optø mad direkte fra fryseren i ovnen. Du behøver ikke at stresse over aftensmaden, hvis du har glemt at tage fisken eller kødet ud af fryseren om morgenen, for du kan blot bruge din ovns optøningsfunktion. 

Her får ovnens ventilator stuetemperaturvarm luft til at cirkulere rundt i ovnen, så din mad hurtigt tør op.

Gør som 11.000 andre: Klik på billedet og tegn abonnement på Samvirke

Tegn abonnement