Tag kontrol over dine drømme
Total frihed
Mød en hvilken som helst person, du ønsker dig. Flyv op til stjernerne og få opfyldt dine vildeste fantasier. Ingen grænser! Ingen konsekvenser! Total frihed.
Omtrent sådan beskriver det hollandske firma Lucid Dreamer den tilstand, du kan opnå, hvis du køber deres »drømmepandebånd«. Ved hjælp af en svag elektrisk strøm fra pandebåndet kan bæreren ifølge salgstalen ikke blot blive bevidst om, at hun drømmer, men simpelthen opleve at kunne kontrollere og styre, hvad der skal ske i drømmen.
Lyder det som science fiction? Det er det faktisk ikke. Apparatet er under udvikling, men endnu ikke i produktion. Så selvom det sikkert kunne blive et hit under juletræet, må du væbne dig med tålmodighed.
Banebrydende opdagelse
Baggrunden for Lucid Dreamer skal findes tilbage i 2014, hvor en gruppe forskere med den tyske psykolog Ursula Voss i spidsen gjorde en opdagelse, der fik opmærksomhed både i og uden for akademiske kredse. Ved at stimulere hjernen på en række sovende forsøgspersoner via elektroder lykkedes det i 7 ud af 10 tilfælde at gøre dem bevidste om, at de drømte, mens de sov.
Denne sælsomme drømmetilstand er ikke ukendt og har været genstand for videnskabelig interesse i flere årtier. Fænomenet, som kaldes lucide drømme, kan nemlig indtræffe af sig selv, og studier viser, at omtrent halvdelen af os har oplevet det. Der findes endda videnskabeligt underbyggede metoder, man kan benytte for at træne evnen til at »vågne op« midt i en drøm.
Lær dig selv at få Lucide Drømme
- Lav en drømmejournal, hvor du skriver dine drømme ned. Det hjælper dig til bedre at kunne huske dine drømme, hvilket er et godt skridt på vejen til lucide drømme.
- Tænk på en drøm, du har haft for nylig, og forestil dig, at du vågner op i drømmen med en bevidsthed om, at det er en drøm. Bliv ved at sige til dig selv: »Jeg vil blive bevidst om, at jeg drømmer i nat«. Det kan være en hjælp at sætte et vækkeur til midt om natten, stå op i 30 minutter og gå i seng igen med et klart fokus på at få lucide drømme.
- Lav realitetstjek: Når du drømmer, kan helt simple ting som at tælle sine fingre eller tjekke, hvad klokken er, køre af sporet. Hvis du i vågen tilstand kigger på uret, så kigger væk og så tilbage på uret igen, vil klokken være det samme begge gange. Men gør du det i en drøm, kan viserne have skiftet position. Tilsvarende kan du opleve, at din hånd flyder ud, hvis du tæller dine fingre i en drøm. Gør realitetstjek til en naturlig del af dagen – så vil du være mere tilbøjelig til også at gøre det i din drøm. Det kan hjælpe din hjerne til at blive bevidst om, at noget er uvirkeligt.
De magiske hjernebølger
Da Ursula Voss og hendes kolleger udførte deres eksperimenter i 2014, var det første gang, det lykkedes kunstigt at fremprovokere drømmetilstanden ved hjælp af elektrisk stimulans udefra.
Forskerne vidste fra tidligere studier, at når en lucid drøm sætter ind, kan der rent fysiologisk iagttages en øget aktivitet af hjernebølger på omkring 30-40 hertz i hjernens frontal- og temporallapper, som styrer vores bevidsthed og handlekraft. Det var den form for aktivitet, de havde held til at skabe med deres »drømmemaskine« og dermed gøre forsøgspersonerne aktivt handlende i deres drømme.
Du kan lære det selv
Ursula Voss, der er tilknyttet J.W. Goethe-universitetet i Frankfurt, er flere gange blevet kontaktet af folk, der vil have hende med om bord i udviklingen af disse apparater til privat brug, men hver gang har hun takket nej. I en mail til Samvirke forklarer hun hvorfor.
»Jeg vil ikke anbefale sådanne apparater, hvor man stimulerer hjernen med elektrisk strøm. Det bør man være meget påpasselig med, og det bør kun gøres under overvågning af en psykolog eller en læge,« skriver hun.
Den tyske psykolog ser dog intet problem i, at folk selv eksperimenterer med forskellige tanketeknikker til at opnå kontrol over de natlige drømme. Og langt de fleste mennesker kan lære det, vurderer hun.
Selv har hun udviklet evnen til at flyve i sine drømme, fortæller hun.
Hvornår er en drøm lucid?
Følgende tre forhold er stærke indikatorer for lucide drømme:
- Indsigt: Du har en bevidsthed om, at tingene i drømmen ikke er virkelige, og at det, der sker i drømmen, ikke har konsekvenser i den virkelige verden.
- Kontrol: Du har en evne til at styre handlingen i drømmen og oplever at have overnaturlige kræfter - såsom at kunne flyve eller gå gennem vægge - eller at kunne flytte genstande på måder, der ikke lader sig gøre i den virkelige verden.
- Klare tanker: Du tænker over dine oplevelser, handlinger og over andre personer og væsner i drømmen.
Kilde: Measuring consciousness in dreams: The lucidity and consciousness in dreams scale, Ursula Voss et al.
Børn drømmer bedre
Hvis du, kære læser, har rundet de 20 år og sidder med en svag erindring om at kunne flyve eller have andre overnaturlige evner i dine drømme, så er du formentlig ikke den eneste. Lucide drømme er nemlig langt mere udbredte blandt børn og unge end hos voksne.
Det er der en videnskabelig forklaring på, fortæller søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum fra Molekylær Søvnlaboratorium på Rigshospitalet, Glostrup.
»Man kan sige, at der faktisk er tale om en fejl, når forhjernen og bevidstheden vågner op, mens resten af hjernen og kroppen ligger og sover. Det sker oftere hos børn end hos voksne, fordi hjernen først er færdigudviklet omkring 20-års alderen. Børns hjerner er stadig i gang med at danne de endelige mønstre, der koordinerer at lukke ned for og vække de forskellige dele af hjernen.«
Af samme grund kan lucide drømme vende tilbage i alderdommen, hvis hjernen begynder at degenerere, ligesom mennesker, der lider af neurologisk betingede sygdomme som narkolepsi og Parkinsons, oftere end raske vil opleve fænomenet.
Tag trygt på eventyr
Man skal dog ikke blive nervøs for, at man er syg eller begyndende dement, hvis man en nat pludselig får et klarsyn om, at man drømmer, beroliger Birgitte Rahbek Kornum.
»Det er helt normalt, at kroppen og de forskellige områder i hjernen kan være ude af takt i faserne mellem vågen og sovende tilstand og mellem dyb søvn og drømmesøvn,« siger hun.