Redaktionen anbefaler






Skru ikke for hurtigt op for fremløbstermostaten, når du tænder fjernvarmen om efteråret. Det kan spare dig for flere tusindlapper.
En gennemsnitsfamilie kan spare op til 2.000 kr. på en fyringssæson, hvis de skruer langsomt op for deres fjernvarmeanlæg, efter at det har været sommerlukket. Samtidig kan de spare klimaet for op mod et halvt ton CO2.
Når fyringssæsonen går i gang, skal du ikke dreje fremløbstermostaten (reguleringsventilen) hen på fuld styrke. Fremløbstermostaten styrer temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer, og i begyndelsen er det slet ikke nødvendigt at sende helt varmt vand ind i dine radiatorer.
Kilde: HOFOR
Gør i stedet følgende:
På den måde ender du med 45-55 grader, eller hvad der svarer til ca. to tredjedele af fuld styrke. I meget kolde perioder kan du skrue yderligere op, hvis du har svært ved at varme huset op. Men husk at skrue ned igen, når der ikke længere er nødvendigt.
Fjernvarmeanlæg har typisk 2 termostater. Det ene styrer temperaturen i varmtvandsbeholderen, den anden styrer temperaturen til radiatorerne. I denne forbindelse er det den sidste, du skal have fat i.
Termostaten ligner en helt almindeligt termostat til en radiator og sidder ved varmeveksleren. Varmeveksleren er den beholder, hvor dit vand opvarmes af fjernvarmen og kommer ud som varmt vand.
På sommerluk.dk finder du et diagram over et typisk fjernvarmeanlæg. Fremløbstermostaten (reguleringsventilen) er markeret som nummer 13.
Vær ikke bange for at gå i gang. Hvis du drejer den forkerte termostat, er det kun temperaturen på dit varme vand i varmtvandsbeholderen, der ændres, og den kan du bare dreje tilbage igen.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10