el

Strømslugere: 9 steder, du ikke vidste, du kunne spare strøm

Tørretumbleren bruger masser af strøm, så du ved sikkert, at tumbleren er et oplagt sted at spare, hvis du vil sænke strømforbruget. Samvirke har fundet 9 ting, der måske ikke er helt så oplagte, men som du kan spare på og dermed skære en luns af elregningen
Mand holder tablet og er i gang med at streame

Du kan sænke strømforbruget til en 20-del, hvis du streamer en serie eller en tv-udsendelse på din tablet frem for på et gennemsnitligt smart-tv

Underholdning står for det største strømforbrug

Lyset og tørretumbleren er formentlig de to første ting, du vil tænke på, hvis du vil spare på strømmen. Og alt tæller selvfølgelig med, men i jagten på en mindre elregning og et mindre klimaaftryk har du måske overset nogle af hjemmets store strømslugere.



35% af en gennemsnitlig dansk husstands strømforbrug går til tv og underholdning såsom computere, spilkonsoller og din telefon og tablet. 20% går til vask og tørring, og kun 13% går til belysning. Vil du have gang i de store besparelser, skal du først og fremmest kigge mod tv'et og underholdningskategorien.

Drop at streame direkte fra en spillekonsol

Streaming står nu for over 50% af danskernes tv-forbrug. En del smarttv har indbyggede apps, der kan streame indhold fra blandt andet Netflix, Disney, HBO og de mange andre streamingtjenester – men står valget mellem, om du skal streame fra din telefon, din tablet, din spillekonsol eller devices som Apple TV og Chromecast, kan det svare sig at vælge rigtigt. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget strøm de forskellige apparater bruger:

 

Du kan altså reducere strømforbruget med mere end 80%, hvis du streamer fra Chromecast eller Apple TV frem for din spillekonsol.

Se serien fra din tablet i stedet for den store fladskærm

Skal du streame et afsnit af din yndlingsserie eller en god film? Så hold dit tv slukket og brug din tablet i stedet for.

1 times tv på en 65-tommer skærm bruger 0,1 kWh.

1 times tv på en tablet bruger 0,005 kWh.

Strømforbruget er altså 20 gange større, når du tænder et stort tv sammenlignet med en mindre skærm. Med en elpris på 2,50 kroner pr. kWh vil prisen for 1 times tv være 0,25 kroner, mens det koster lidt over 1 øre at se noget i 1 time på en tablet.

Skal flere i familien alligevel se den samme serie, den samme fodboldkamp eller den samme underholdning, så sørg for at sidde sammen. Det er billigere, når kun ét tv kører i stedet for flere.

Sæt tv’et på den laveste opløsning

På et smarttv afhænger strømforbruget af, hvor god en opløsning billederne skal vises i. Jo højere opløsning, jo højere strømforbrug.

En times tv i 4K, der er den bedste opløsning, bruger cirka 450 watt

En times tv i HD bruger cirka 250 watt

En times tv i SD bruger cirka 160 watt

SD svarer til den opløsning, mange tv-apparater havde for 10 år siden, så overvej, om du ikke kan skrue ned for opløsningen, hvis du for eksempel skal se en gammel film eller et program, der ikke kræver knivskarpe billeder. Du fjerner 2/3 af strømforbruget ved at sænke tv’ets opløsning.

 

Sluk på kontakten

Du er ikke hjemme de fleste af døgnets timer, så sluk for strømmen på kontakten de steder, der ikke skal have strøm, mens du er væk. Selvom de fleste moderne apparater har et lavt strømforbrug på standby, er der penge at spare.

Eksempelvis kan du på et forholdsvis nyt fladskærmstv spare 10 kWh om året. Er dit tv ældre, er besparelsen større. Og har du tv i flere rum, kan du gange besparelsen op for hver fladskærm, der står ubenyttet hen i løbet af natten og dagen.

 

Sæt tv’et på den laveste opløsning

På et smarttv afhænger strømforbruget af, hvor god en opløsning billederne skal vises i. Jo højere opløsning, jo højere strømforbrug.

En times tv i 4K, der er den bedste opløsning, bruger cirka 450 watt

En times tv i HD bruger cirka 250 watt

En times tv i SD bruger cirka 160 watt

SD svarer til den opløsning, mange tv-apparater havde for 10 år siden, så overvej, om du ikke kan skrue ned for opløsningen, hvis du for eksempel skal se en gammel film eller et program, der ikke kræver knivskarpe billeder. Du fjerner 2/3 af strømforbruget ved at sænke tv’ets opløsning.

Drop den konstante opladning

Lad ikke dine apparater stå til opladning konstant. Stiller du for eksempel boremaskinen i opladeren konsekvent, når du ikke bruger den, risikerer du et unødigt strømforbrug på op til 100 kWh om året.

Lad heller ikke din tablet eller din smartphone sidde i kontakten hele tiden. Det øger strømforbruget, ligesom batteriet faktisk fungerer bedst, når det er ladet mellem 20 og 80%. I øvrigt er der ikke – i modsætning til, hvad mange tror – store besparelser at hente ved at slukke for opladeren, når din telefon eller tablet ikke er sat til selve laderen.

Fyld vaskemaskinen

Fyld vaskemaskinen op, så sparer du på strømmen. Rigtigt mange danskere fylder mindre tøj i vaskemaskinen, end den kan rumme. En gennemsnitsvask vejer i Danmark lige over 3 kilo, mens en moderne vaskemaskine nemt vasker 6 eller 7 kilo.

Nu tænker du nok, at moderne vaskemaskiner tilpasser mængden af vand efter tøjet, og at energiforbruget er lavere, når der er mindre vand. Det er også rigtigt. Men for at vaskemaskinen skal kunne få tøjet pletfrit, kræves en vis mængde vand uanset mængden af tøj. At vaske 3 kilo bruger derfor som udgangspunkt mere end halvt så meget vand og energi, som når du vasker 6 kilo.

Fylder du maskinen op hver gang, sparer du altså på vandet – og den energi, der bruges til at varme vandet op.

Halogenpærer skal skiftes til LED

For godt 10 år siden blev glødepæren forbudt. Dengang var LED-pærerne ikke af samme høje kvalitet som i dag, så mange danskere købte halogenpærer, der godt nok bruger mindre strøm end en glødepære, men stadig markant mere end en LED-pære.

En halogenpære bruger typisk 4-7 gange så meget strøm som en LED-pære. LED-pæren er dyrere end halogen (hvis du stadig kan skaffe dem), men holder også længere. Levetiden for en halogenpære er 1000 timer, mens den for en LED-pære i gennemsnit er 15.000-40.000 timer.

Hold hvidevarer og computer støvfri

På bagsiden af et køleskab findes tynde stålribber, der er med til at sørge for, at køleskabet kan komme af med varmen fra luften og de processer, der driver kølingen i køleskabet. Støv kan sætte sig på bagsiden af et køleskab, og det kan gøre det svært for køleskabet at komme af med den varme, der skal frigives fra gitteret. Støvsug jævnligt (=et par gange om året) gitteret. På den måde bliver det nemmere for køleskabet at komme af med varmen – og dermed bruger køleskabet mindre strøm. Husker du støvsugningen, mindsker du elregningen, uden at du ændrer på komforten i dit liv. 

Drop det ekstra køleskab

Mange familier har et ekstra køleskab eller en ekstra fryser. Måske tænder du køleskabet, når der skal tilberedes meget mad, eller der kommer mange gæster, og så er det ud fra et fødevarehygiejnisk synspunkt en god idé – men er et ekstra køleskab bare en hverdagsluksus, så sluk det. I gennemsnit bruger et køleskab 0,35 kWh om dagen, og det lyder nok ikke af meget, men på et år bliver det til 100 kWh – og dermed en stor del af husstandens samlede forbrug. 

Hvad er det typiske elforbrug?

I hus:

2 voksne og 2 teenagere: 3300 kWh

2 voksne og 2 mindre børn: 2800 kWh



I lejlighed:

1 voksen: 1200 kWh

2 voksne: 1500 kWh

2 voksne og 2 mindre børn: 1900 kWh

Under faktaboksen kan du finde et link til Energistyrelsens elforbrugsberegner

Læs mere om