8 dårlige spareråd, du ikke skal følge

Alle vil gerne spare på energien, men du kan støde på mange velmenende spareråd, der ikke virker – eller virker stik mod hensigten. Samvirke udpeger nogle af de energispareråd, du ikke skal følge

Ja, isoleret set sparer du på strømregningen ved at bruge stearinlys, men prisen for at købe stearinlys er op til 10 gange højere end det, det ville koste at tænde dine lamper derhjemme for at få samme mængde lys

1. dårlige råd: Brug stearinlys i stedet for elektrisk lys

Strømpriserne er høje, og det kan være fristende at tænke i alternativer til elektrisk lys, hvis man vil spare på strømmen.

Stearinlys er ikke et godt alternativ til elektrisk lys. Stearinlys giver et dårligere lys end en pære, og det bliver sværere at se og eksempelvis læse. Godt nok er stearinlys hyggelige, men det koster op mod 10 gange så meget at få lys fra stearinlys end fra en elpære, selvom prisen på strøm er høj.

Udover den 10-dobbelte pris forurener stearinlys rummet med mikropartikler. Du bør derfor lufte godt ud, efter du har haft stearinlys tændt, da indeklimaet ellers påvirkes negativt.

Læs artiklen: Stearinlys forurener din stue

Læs artiklen: Stearinlys: Gode vaner forbedrer dit indeklima

 

2. dårlige råd: Sluk hver anden radiator

Udover elprisen er prisen på varme steget – især har danskere, der opvarmer hjemmet med gas, fået nogle store energiregninger. I offentlige bygninger har man sænket varmen til 19 grader mange steder, og mange danskere har også skruet ned for varmen derhjemme. Nogle steder kan man støde på et råd om at skrue ned for hver anden radiator, men det råd skal man holde sig fra, lyder det fra Energistyrelsen.

Radiatorer bør varme jævnt og ensartet – især hvis de står i samme rum eller rum, der er tæt forbundne. Slukker man den ene radiator, kommer den anden radiator formentlig til at arbejde mere end dobbelt så hårdt.

Du bør også holde så ens temperatur som muligt i hele din bolig. Det kan kun svare sig at have lavere temperatur i nogle rum, hvis du kan lukke dem af det meste af dagen.

 

Læs artiklen: Hvad er den optimale indetemperatur?

Læs artiklen: Pas på med et køligt soveværelse

 

3. dårlige råd: Lad dine apparater stå på standby

Der er ingen grund til at lade computer, fjernsyn, spillekonsoller og andre apparater stå på standby om natten, eller når du ikke er hjemme. Moderne elektriske apparater tager ikke skade af at blive slukket – dine indstillinger skal nok forblive intakte.

Har du 2 spilkonsoller eller computere og 4 skærme i din husstand, kan du spare 19 kWh, eller hvad der svarer til mere end 100 kroner på strømregningen om året, hvis du slukker helt.

 

4. dårlige råd: Drop eltandbørsten og brug en almindelig tandbørste

Har du allerede en eltandbørste, skal du ikke droppe at bruge den af økonomiske hensyn. Det er korrekt, at en eltandbørste bruger strøm, hvis man sammenligner med en gammeldags håndholdt tandbørste, men eltandbørsten bruger så lidt strøm, at der går lang tid, inden du har brugt strøm svarende til de 20 kroner, en almindelig tandbørste i gennemsnit koster.

Og så har vi slet ikke set på mundhygiejnen: Et stort studie har vist, at det er bedre for mundhygiejnen at bruge eltandbørste end en almindelige tandbørste

Læs undersøgelsen

 

5. dårlige råd: Skru ned for sugestyrken på støvsugeren og drop robotstøvsugeren?

En støvsuger har typisk en effekt på op til 900 watt. Det betyder, at hvis du bruger støvsugeren i en time, har du et elforbrug på 0,9 kWh. Skruer man ned for sugestyrken, bruger støvsugeren mindre strøm, men støvsugeren støvsuger dårligere og får mindre støv og skidt samlet op. Du bruger støvsugeren i så korte perioder i løbet af ugen/året, at det er minimalt, hvad du kan spare.

En ny støvsuger er mere effektiv end en ældre model, men her gælder samme argument: Du bruger din støvsuger så kort tid og i så få gange om ugen, at udgiften ved at udskifte støvsugeren langt overstiger den lille besparelse, du får på elregningen.

Et andet dårligt råd lyder, at man skal droppe robotstøvsugeren. Det råd bør du heller ikke følge. En robotstøvsuger er meget energieffektiv, så brug gerne den fremfor en almindelig støvsuger.

Læs artiklen: Hvor tit skal jeg støvsuge?

 

6. dårlige råd: Du dropper eftervarmen på din kogeplade

Et gammel husmoderråd lyder, at man skal bruge eftervarmen på sin kogeplade. Eftervarmen kan bruges, når man eksempelvis opvarmer sovs eller kogekartofler og grøntsager. Tippet med at udnytte eftervarmen virker kun, hvis man har et gammeldags komfur.

Du kan ikke bruge eftervarmen, hvis du har en moderne induktionskogeplade, ligesom eftervarmen hurtigt er forduftet, hvis du har en keramisk kogeplade.

 

7. dårlige råd: Vaske op i hånden i stedet for i opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen bruger strøm, mens det er ”gratis” at vaske op i hånden. Sådan lyder et råd, men du bør ikke vaske op i hånden. Dit vandforbrug er langt større, når du vasker op i hånden – i en opvaskemaskine bruger man kun ganske få liter vand.

Omkostningerne til at varme vandet op i opvaskemaskinen går på elregningen, men det er vigtigt at kigge på helheden: Dit vandforbrug er højere, hvilket er en medvirkende årsag til, at det bliver billigere at vaske op i opvaskemaskinen. Samtidig skal du huske, at når du bruger varmt vand fra hanen har det også en pris, der for de fleste afregnes over varmeregningen.

Læs artiklen: Skal opvasken skylles før opvaskemaskinen? 

 

8. dårlige råd: Brug batteridrevne lyskæder i stedet for elektriske eller elektrisk lys

Lyskæder er dekorative og giver et flot lys, men du bør ikke lade en batteridrevet lyskæde erstatte det almindelige lys. Ja, bruger du en batteridrevet lyskæde, falder din elregning, men du har stadig udgifterne til batterier – og ser du på mængden af lys, er det dyrere med et batteri end almindelig strøm.

Batterier er på ingen måde bæredygtige. Batterier indeholder sjældne metaller, der ofte er udvundet under kritisable forhold, hvor der ikke tages hensyn til miljø eller de folk, der arbejder med produktionen. Batterier er også svære at genanvende. Det har derfor en stor miljøpåvirkning at bruge en batteridrevet lyskæde i forhold til almindelig strøm fra kontakten. I Danmark får vi nemlig en meget stor del af vores strøm fra vedvarende energikilder.