Stråling fra mobilen: Skal du være forsigtig?

Stråling eller radiobølger fra mobiltelefoner udgør ikke en sundhedsrisiko - det findes der i hvert fald ikke evidens for. Men ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse alligevel at tage en række forholdsregler for at reducere stråling fra mobiltelefoner.

En måde, du kan nedsætte eksponeringen af radiobølger fra mobilen på, er selvfølgelig ved ikke at holde den helt op til hovedet. Hvis du har en samtale over højttalerfunktionen, vil eksponeringen typisk være 100-200 gange lavere end ved samtale med telefonen tæt ved øret.

Mobiltelefoner er på få år blevet en naturlig del af mange danskeres liv. I samme periode har en skepsis mod de trådløse signaler eller stråling, som telefonerne udsender, også bredt sig hos mange. Men er skepsissen helt ubegrundet? Både ja og nej. Der findes nemlig ingen evidens for, at stråling fra mobiler skulle være skadelig for os. Til gengæld findes der heller ingen endelig evidens for, at den ikke er.

Mobiltelefoner er et nyt fænomen

Stråling fra mobiltelefoner er et nyt fænomen - simpelthen fordi vi kun har haft mobiler i en relativt kort årrække. Da nogle sygdomme opstår langsomt, forskes der stadig i langtidsvirkningerne ved brug af mobiltelefoner og især ved højt forbrug. Indtil videre er der ikke vidensgrundlag, der tyder på, at de trådløse teknologier er skadelige for vores helbred. Men fordi der stadig forskes i området, anbefaler blandt andet Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse en række forholdsregler ud fra et forsigtighedsprincip:

  • Brug headset eller håndfri funktion med øresnegl ved samtale eller brug højttalerfunktionen
  • Brug så vidt muligt SMS i stedet for samtale
  • Begræns varigheden af samtaler
  • Sov ikke med telefonen tæt ved hovedet
  • Begræns samtaler under dårlige sende/modtageforhold (kan ses på displayet) og i transportmidler
  • Sammenlign telefoners SAR-værdi. Lavere SAR-værdi medfører lavere eksponering
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tal i mobil med headsæt

En måde, du kan nedsætte eksponeringen af radiobølger fra mobilen på, er selvfølgelig ved ikke at holde den helt op til hovedet. Hvis du har en samtale over højttalerfunktionen, vil eksponeringen typisk være 100-200 gange lavere end ved samtale med telefonen tæt ved øret. Hvis du i stedet bruger et headset med Bluetooth, kan du reducere eksponeringen af hjernen med ca. 100 gange, og ved den ledningsbaserede løsning vil mobiltelefonens ledning til en vis grad fungere som antenne, hvorved eksponeringen af hjernen er ca. 10 gange mindre end ved brug af mobiltelefonen direkte ved øret.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug trygt mobilen

Mistanken om, at stråling fra mobiltelefoner skulle udgøre en risiko for mennesker, bliver stadig mindre. Det viser en gennemgang af den samlede videnskabelige forskning af elektromagnetiske felter. Hos den danske myndighed, Strålebeskyttelsen i Sundhedsstyrelsen, er den gældende vurdering, at udstrålingen fra mobiltelefoner og deres antenner er så lav, at man som forbruger trygt kan bruge dem, så længe man gør det på den måde, som fabrikanten har foreskrevet.

 

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse

Læs mere om