Sociale medier giver mobning en grovere tone
Når man ikke står ansigt til ansigt, skifter mobningen karakter
Børn har til alle tider mobbet hinanden, men med de sociale medier har mobningen skiftet karakter. En undersøgelse fra Dansk Center for Undervisningsmiljø viser, at når børnene ikke ser den, de kommunikerer med, er der en tendens til at gå meget længere, end de ville gøre ansigt til ansigt. Muligheden for at være anonym betyder også, at tonen kan blive grovere, end den ville være, hvis man stod ansigt til ansigt.
De unge lægger alt ud, og det kan bruges mod dem
»Generelt er anonymiteten en svær størrelse, som gør det svært at håndtere mobningen. Det er ikke kun svært for den unge, men også for de voksne, der vil hjælpe den unge. Det skal man sammenholde med, at mange nærmest bruger Facebook som en dagbog, hvor de unge lægger alt ud. Her er hele deres liv og alle deres billeder. Og hvis de så kommer lidt på kant med en ven eller veninde, er der et kæmpe arkiv at tage fat på og misbruge. Det kan ramme meget hårdt,« siger Inge Temple, der er indehaver af House of Heroes. Her støtter man børn, unge og familier, der er udfordret af dårlig trivsel og mobning.
Symptomer på mobning
• Hvis du oplever en modløshed og tristhed hos dit barn, måske med ondt i maven og svingende humør, kan det være tegn på, at dit barn ikke trives med sine kammerater og måske bliver mobbet. Det kan også være, at barnet ikke har lyst til at deltage i sociale aktiviteter med klassekammerater, ikke har lyst til at have venner med hjem og bliver mere indadvendt og stille derhjemme.
• Hvis dit barn taler grimt om de andre børn fra klassen, og der er et manglende fællesskab på kryds og tværs blandt børnene, kan det være et tegn på, at der er mobning og manglende fællesskab og trivsel i klassen.
Kilde: Inge Temple og Børns Vilkår
Mobningen udstilles for andre på nettet
Når mobningen foregår på nettet, er den mere synlig for andre børn og unge end anden mobning og udstiller på en ubarmhjertig måde, hvor på rangsstien man hører hjemme.
»Hvis man for eksempel ikke får nogen kommentarer eller likes, når man poster en update, er det åbenlyst for hele verden, at man hører til nederst i hierakiet. Det kan også være, at vennerne lægger billeder ud af en hyggeaften, og alle er tagget – undtagen den uheldige unge. Det er meget raffineret,« siger hun.
Det er pinligt at blive hængt ud på de sociale medier
For børn eller unge kan det være svært at bede om hjælp eller bare snakke om problemet.
»Det føles pinligt og skamfuldt at blive hængt ud på de sociale medier. Det er nogle meget dybe og grundlæggende følelser. Det kan også være, at den unge er bange for, at forældrene ikke tror på dem – eller modsat bange for, at de voksne vil overreagere. Og endelig kan det være svært at snakke med vennerne om det, for hvem har lyst til at være den, de andre ikke gider at have noget med at gøre med,« spørger Inge Temple.
-----
Om eksperten:
Inge Temple er certificeret coach og indehaver af House of Heroes, hvor hun holder samtaler med børn, unge og familier om temaerne trivsel, mobning og relationer.
Derudover er hun formand for den frivillige landsforening: ’Ung Uden Mobning’ - www.uum.dk
Læs undersøgelsen fra Dansk Center for Undervisningsmiljø om digital mobning her:
http://dcum.dk/media/1223/dcum-rapport-digital-mobning.pdf