Smittende begejstring - Her er vinderne af Årets Naturformidler 2021

Brian Rasmusen og Asser Ølgaard fra Randers Regnskov har vundet prisen som årets naturformidlere. Da skolerne lukkede i marts 2020, kastede de to sig ud i at lave biologiundervisning på Facebook. Tusindvis af børn og voksne blev smittet af deres forundring over naturen

Asser Ølgaard (t.v.) er biolog og har 25-års jubilæum i Randers Regnskov i år, Brian Rasmussen er udstillingschef samme sted

Hvad betyder det for jer at vinde?

»Vi er selvfølgelig glade for naturformidlerprisen, men den største anerkendelse er alle de mennesker, der har kigget med, og alle de børn, der har lyttet og suget til sig og har sendt spørgsmål og tegninger til os. Det, Randers Regnskov handler om, er at prøve at få mennesker til at kere sig om naturen. Vi vil bare gerne smitte folk med vores begejstring for naturen og få dem til at forelske sig i naturen, og det har vi en klar opfattelse af, at vi har hjulpet mange mennesker på vej til, og det er det vigtigste for os,« fortæller Asser Ølgaard.

Tager I kun udgangspunkt i regnskoven i jeres undervisning?

»Vi snakker meget om tilpasningsbiologi, der er historien om det hele, og hvorfor alting ser ud, som det gør. Den historie er stort set den samme, om man snakker om isbjørne eller jaguarer, fordi det hele handler om dyrenes og levende organismers måde at klare livets udfordringer på. Derfor brugte vi temaer som for eksempel: Hvad kan hår, øjne eller næser? for på den måde at inddrage de forskellige dyr. Så kunne vi snakke en halv time om hår med en forundring som udgangspunkt og spørge, hvad er hår egentlig, hvad er meningen med hår? På den ene side var det meget banalt, men på den anden side kom vi vidt omkring,« siger Asser Ølgaard.

Hvorfor tror I selv, at I fik prisen?

»Fordi vi ramte ned i noget, som var lidt anderledes, end man har gjort før, og så rørte vi rigtig mange mennesker, fordi vi åbnede for den der nysgerrighed for naturen i en tid, hvor alting bare var træls, og man ikke måtte noget,« fortæller Brian Rasmussen

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad skal prisen på 10.000 kroner bruges til?

»De skal bruges på at opkøbe regnskov i Randers Regnskovs naturbevarelsesprojekt i Ecuador. Vi ejer et naturreservat i et område, der hedder Bigai,« siger Asser Ølgaard.

»Det var ikke bare mig og Asser, der stod for projektet, de andre ansatte i Randers Regnskov havde en kæmpe del i, at det blev en succes. Projektet i Bigai kæmper vi alle for at realisere hver eneste dag, og derfor var det naturligt, at pengene skulle gå den vej. Der er penge til mellem 2 og 3 hektar regnskov,« tilføjer Brian Rasmussen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvorfor er regnskoven vigtig?

»Man kunne også spørge, hvorfor er musik vigtig? Den behøver vi jo heller ikke, men vi har en masse glæde ved den alligevel, og på samme måde er der en masse glæde forbundet med naturen, men i modsætning til musikken forsvinder naturen, hvis vi ikke passer på den, og derfor er vores mission at gøre, hvad vi kan, for at passe på den her natur, så den ikke bare forsvinder,« siger Brian Rasmussen. 

Find undervisningen

Asser og Brians biologiundervisning ligger på YouTube og kan findes frem ved at søge på »Biologiundervisning fra Randers Regnskovs skoletjeneste«. Prisen som årets naturformidler uddeles hvert år på Naturmødet, der er et folkemøde i og om naturen, som har fundet sted siden 2016 i Hirtshals. Tidligere vindere af prisen er biolog Vicky Knudsen og biolog og museumsinspektør Morten D. D. Hansen.

Læs mere om