Smid ikke ud: 12 ting du kan bruge de små fugtfjerningsposer til

Silica, silicagel eller dessicant. De små poser kommer især med nyt tøj, sko og elektronik. Lad være med at smide poserne ud. Brug dem i stedet til at beskytte din fotos og vigtige dokumenter, din elektronik og blomsterfrø mod unødigt fugt. Samvirke har kigget på, hvad du kan bruge fugtfjerningsposerne til.

Pas på frøene til køkkenhaven og sommerblomsterne

Blomsterfrø, du har taget fra årets blomster, bliver nemt fugtige, hvis du ikke gemmer dem rigtigt vinteren over. Bliver frøene fugtige, er der stor risiko for, at blomsterne ikke kommer frem efter såningen. Det samme gælder frø til køkkenhaven, som du gemmer fra en sommer til den næste.Put frøene i en lufttæt beholder. Put et par poser silicagel ned til frøene, når du stiller dem væk. Silicagel sørger for, at frøene er tørre vinteren gennem.

Beskyt kameraet og udstyr mod fugt

Kameraer har tendens til at få dug på linsen – især hvis du bruger kameraet på ferien og ofte tager det fra kolde hotelværelser til varmen udenfor. Put et par silicaposer ned i kameratasken, når du opbevarer kameraet, så er det bedre beskyttet mod fugt.

Undgå fugt i kufferten på flyveturen

I et flys lastrum er der koldt. Put poser med silica i kufferten, når du rejser med fly, og du har beskyttet kuffertens indhold mod de store temperatursvingninger, der nemt giver fugt. Du vil opleve, at dit tøj føles mindre ”klamt”. Læg også en fugtfjerningspose ned til vigtige papirer, du har med på turen. Måske har du udprint af rejseforsikringen og andre vigtige dokumenter i en plastlomme i kufferten. Posen sørger for, at papirerne er tørre, når du kommer frem.

Undgå rust på dit værktøj

Rigtigt meget værktøj indeholder jern og andre metaller, og når metal bliver fugtigt, oxideres det hurtigere. Forebyg rusten på saven, så bladet ikke bliver sløvt – og undgå rustpletter på alt fra hammer til svensknøgle ved at putte fugtfjerningsposer ned i værktøjskassen.

Undgå sur lugt i sportstasken

Når du har været på fodboldbanen, i håndboldhallen, spillet badminton eller dyrket fitness, ender det svedige sportstøj og våde håndklæder i sportstasken. Poser med silica opsamler fugt og forhindrer dermed, at bakterier får gode betingelser for at vokse.

Forebyg pletter på sølvtøjet

Sølvtøj skal jævnligt poleres. Blandt andet fordi fugtighed i luften gør gafler, knive og andet bestik misfarvede eller plettede.Læg en eller to poser silica ned til sølvtøjet, så du giver fugten dårlige betingelser. Så holder sølvtøjet sig pænt længere.

Beskyt dine billeder og vigtige dokumenter

Har du gemt familiefotos og vigtige dokumenter i en kasse i kælderen eller på loftet? Kælder og loft er mere udsatte for fugt end resten af huset, så brug poser med silica til at forhindre dine papirer i at få fugt og sætte sig sammen. Fotos fra dengan,g man fik dem printet hos fotohandleren, er sårbare for fugt. Farverne ødelægges hurtigere, når fugtigheden er høj.Gem dine papirer og billeder i en lufttæt opbevaringskasse og læg nogle poser med silica ned i kassen.

Hold dine barberblade skarpe

Barberblade bliver blandt andet sløve på grund af rust, som har fantastiske betingelser. Du skyller sikkert barberskraberen under hanen, når du er færdig med barberingen – og vådt metal ruster nemt.Tør barberhøvlen af i et håndklæde, når du er færdig med at barbere dig. Læg silicaposer ned i en lufttæt beholder og læg den tørre barberhøvl derned, når du er færdig med barberingen. Luk beholderen, til du skal bruge barberhøvlen næste gang. Du har med garanti forlænget barberbladenes levetid.

Tør mobiltelefonen og anden elektronik

Er mobilen blevet våd, så lyder et råd, at du skal lægge den i en pose med ris i nogle dage. Silica er endnu bedre til at fjerne fugten. Har du tabt mobilen i en vandpyt, toilettet, eller er den blevet fugtig på en anden måde, så læg den i en pose med silicaposer i et par dage. Silica trækker fugten ud af den skrøbelige elektronik. Tricket virker også på anden elektronik, der har fået fugt.Undgå altid at bruge hårtørrer eller at lægge mobilen eller elektronikken på radiatoren. De to metoder øger risikoen for, at der dannes rust.

Ingen fugt til krydderierne

Har du problemer med holdbarheden på dine krydderier, så klistr en silicapose i toppen af låget på krydderibøtten. Silicaen sørger for at holde krydderierne tørre. Det hjælper både på holdbarheden og på smagen!

Forebyg jordslåethed på tøjet

Gemmer du også vintertøjet væk om sommeren og sommertøjet væk om vinteren? Læg nogle poser med silica ned til tøjet, inden du stiller det væk. Sørg for, at tøjet er i en lufttæt pose, så skal de små silicaposer nok sørge for, at dit tøj ikke rammes af jordslåethed.

Tør blomster

Tørrede blomster kan være smukke, men svære at frembringe, uden at de bliver skrøbelige. Put rigeligt med silica ned i bunden af en vase, og sæt de blomster i vasen, som du gerne vil have tørret.I løbet af 1-2 uger har du de flotteste, tørrede blomster. Tørrer du med silica, holder blomsterne sig flottere i farven, end hvis du bare lader blomsterne stå uden vand for at tørre dem.