Smart genbrug: Sy dynebetrækket om til tøj

Genbrugsbutikkerne bugner af billigt sengetøj, så Stine Højland har gjort det til sin forretning at designe mønstre og sy tøj af gamle lagner og dynebetræk

Stine Højland håber, at flere vil købe mindre fast fashion-tøj og i stedet fokusere på bæredygtigt tøj

 

Billige sengesæt fra genbrugsbutikken gør det nemmere at kaste sig ud i syprojekterne

 Når Stine Højland syr brugt sengetøj om til tøj, bunder det i et ønske om ikke at købe nyt tøj. Det strider også imod hendes regelsæt at købe nyt stof, men sengetøj er der masser af i genbrugsbutikkerne, for de fleste vælger at købe nyt frem for brugt sengetøj:

»Brugt sengetøj er så billigt, at man godt tør kaste sig ud i syprojekterne, i modsætning til hvis man har et dyrt stykke stof. Det billige sengetøj i kombination med mønstre, der er nemme at gå til, skal gøre det mere tilgængeligt. På den måde kan syning blive for alle og ikke kun for en lukket kreds,« siger Stine Højland.

Undgå den nulrede ende af sengetøjet

Almindeligt bomuldssengetøj egner sig godt til syning. Af og til kan betrækket være lidt slidt i den ene ende, hvor det er blevet nulret meget, den ende kan man måske undgå at bruge. Desuden er sengetøj, der er lavet af meget tynde materialer, som for eksempel silke, svært at sy i og derfor ikke så begyndervenligt. 

 

Begynd med noget simpelt

Begynd med et par bukser uden lommer eller en overdel med for- og bagstykke og ærmer, uden flæser eller andre detaljer. Til at begynde med er det godt at gøre det simpelt og droppe lommer, lynlåse, knaphuller, indsnit, store pufærmer eller andre detaljer. 

Det eneste, du skal bruge, er et mønster, en symaskine, sengetøj, tråd og en stofsaks. Der findes mange forskellige mønstre på nettet, og vil man ikke betale, findes der også hjemmesider med gratis mønstre. Så der er egentlig ikke noget i vejen for bare at gå i gang. 

»I mine grundmønstre har jeg forsøgt at holde det meget simpelt, men med mulighed for at udvikle på grundmønstret. For eksempel har jeg lavet et meget simpelt grundmønster på en overdel, med for- og bagstykke og ærmer, men med mulighed for at gøre det til en kjole, hvis man sætter en flæse eller et lille skørt på forneden,« fortæller Stine Højland, der sælger mønstrene på sin hjemmeside, Atter.dk.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Videovejledninger hjælper på vej

Stine Højlands mønstre er ledsaget af videovejledninger, så man kan se, hvad der skal gøres, så man som nybegynder får lidt ekstra vejledning.

»Der er en enorm tilfredsstillelse i at skabe noget selv, og hele processen med at skabe er kreativ og sætter tankerne fri. Kig i skabet, måske ligger der noget sengetøj, der egner sig perfekt til en kjole,« siger Stine Højland.   

Find inspiration til mønstre og looks på Stine Højlands Instagram, eller besøg hjemmesiden atter.dk