Unge har brug for trygt bagland
Ud over ansvarsfølelsen og den dårlige samvittighed, så dukker der også identitetsspørgsmål op efter skilsmissen. Hvem er jeg nu, når jeg ikke længere er barn i en kernefamilie?
Det kan, ifølge Annette Due Madsen, være svært at skulle til at identificere sig som skilsmissebarn – specielt oven i, at man er på vej ud i verden for at stå på egne ben. Lige der har man rigtig meget brug for, at baglandet er trygt og i ro, fordi man selv er på vej ind i nye landskaber. Hun tilføjer:
»Det hele kan blive dobbelt kaotisk, og det kan være udfordrende og ensomt for den unge.«
Da jeg selv halvandet år efter skilsmissen fik en kæreste, var det underligt for mig, at jeg skulle introducere mig som skilsmissebarn. Det var et nyt mærkat, hvor velkendte værdier var blevet skiftet ud med fremmede. Jeg kunne heller ikke tage min nye kæreste med hjem til familien og præsentere ham for alt det, der har været med til at forme mig: Mig og min families pingpong, traditioner, kærlighed og vores fælles fortælling. Alt det, jeg er vokset op med.
Faktisk havde jeg i samme periode så svært ved at vænne mig til den nye virkelighed, at jeg begyndte at agere Kirsten Giftekniv over for mine forældre i et naivt forsøg på at få dem til at forsone fronter og overbevise dem om, at de kunne være gode sammen igen. At vi kunne være et hold igen.
Højtider kan vække sorgen
Ifølge Annette Due Madsen forsvinder sorgen ikke, men den bliver mindre massiv og forandres. Man kan sige, at sorgen får et rum i os, hvor den i lange perioder ligger i ro, men indimellem vækkes den. For et skilsmissebarn kan sorgen dukke op ved f.eks. højtider og mærkedage, hvor man har været vant til, at der var traditioner og samling på familien.
»Jeg synes stadig, at det er vildt mærkeligt at holde jul hver for sig. Jeg tænker på den af mine forældre, jeg ikke er sammen med, og sørger for at smide en besked i deres retning,« siger Asger.
Også store begivenheder i livet kan, ifølge Annette Due Madsen, vække sorgen, fordi man som ungt menneske har nået at danne sig forestillinger og drømme for fremtiden, som ofte krakelerer ved forældrenes brud.
For Asger har skilsmissen skabt en masse tvivlsspørgsmål og en større usikkerhed, når det kommer til kærlighed. Til-døden-os-skiller er slået lidt i stykker.
»Jeg stiller hurtigt mig selv det spørgsmål »kunne jeg se mig selv med den her pige resten af livet?«, for jeg vil ikke bringe den sorg videre, jeg selv har oplevet ved mine forældres skilsmisse,« siger Asger.
Jeg har nok altid selv troet på ægte, evig kærlighed, fordi jeg så mine forældres kærlighed. Da de så blev skilt, stod jeg tilbage med følelsen: »Jamen hvis ikke engang mine forældre, som havde et forhold, der virkede til at være så fyldt med kærlighed, forbliver sammen, hvem gør så?«
(Artiklen fortsætter efter annoncen)
Stadig brug for omsorg
Annette Due Madsen forklarer, at det lille barn kan virke mere sårbart, fordi det skal flytte frem og tilbage mellem mor og far, men at det voksne barn også stadig har et behov for at blive taget hånd om:
»Som barn bor man hjemme og er omkring sin familie meget af tiden. Når man er ung og er flyttet hjemmefra, så bor man typisk alene i en studiebolig eller med nogle fremmede, man ikke nødvendigvis kender så godt. Det kan være ensomt. Derfor har man måske ekstra meget brug for at mærke omsorg, når barndomshjemmet er i opbrud.«
Hun forklarer, at det kan været noget andet, hvis man har stiftet familie med kæreste og egne børn, hvor man har opbygget en ny, tryg base. Man er ikke lige så alene med sorgen.
Asger oplevede, at der i højere grad blev spurgt ind til hans mindre søskende end til ham:
»Men jeg er nok heller ikke den bedste til at efterlyse hjælp. Jeg er siden blevet mere opmærksom på, at det er okay at spørge om hjælp. Hvis jeg havde spurgt efter det, så havde der sikkert været nogen til at tage sig af mig.«
(Artiklen fortsætter efter annoncen)
Hvordan passer man på sig selv?
Hvad kan man gøre for at passe på sig selv som voksent skilsmissebarn? spørger jeg Annette Due Madsen.
Det er vigtigt, at man finder nogle gode mennesker at snakke med, som ikke er en del af konflikten, forklarer hun. Det kan være en ven, noget familie, en præst eller en psykolog – et sted, hvor man kan få forståelse for sin situation, og hvor nogen kan lytte til smerten, vreden og dilemmaerne og give gode råd.
Hun sender derefter spørgsmålet tilbage mod mig: »Hvad har hjulpet dig?«
Godt spørgsmål. Det er snart er fire år siden, at mine forældre blev skilt, men der er stadig nye ting at forholde sig til: Jeg har skullet møde min fars nye kæreste og hendes tre børn. 10 måneder efter skilsmissen flyttede de sammen, de har købt hus og er netop blevet gift. Min mor er flyttet to timer østpå fra min hjemby og er tilbage på datingmarkedet. Det er en ny virkelighed.
For Asger hjalp det, at han og hans søskende havde hinanden under skilsmissen. De rykkede sammen og søgte tryghed i hinanden. Han brugte også sine tætteste kammerater, ikke fordi de nødvendigvis snakkede om skilsmissen, men bare det at være sammen fjernede fokus fra sorgen.
Også min egen sorg blev mindre gennem snakke og tid med de tætteste venner. Og så hjalp det, da jeg et halvt års tid inde i processen begyndte at være ærlig over for mine forældre om, hvordan jeg havde det, så jeg igen kunne indtage rollen som barn i relationen med mine forældre.