Skal jeg skære skorpen af blåskimmelost?

Hvorfor anbefales det at skære skorpen af blåskimmelost?

I Italien og Frankrig rådes man til at skære skorpen af blåskimmeloste. Det er en god ide at følge dette råd.

 

 

 

 

?

Jeg købte på et tidspunkt et stykke gorgonzola, hvorpå der stod, at man skulle skære skorpen af. Gælder det alle blåskimmeloste?

Jeg skærer selvfølgelig paraffinen af skæreostene, men spiser normalt skorpen på alle »bløde« oste

Benny Sørensen, Silkeborg

Svar fra Leif Skibsted

I Italien, Frankrig og også i andre lande rådes man ofte til at skære skorpen af blåskimmeloste. Det er en god idé at følge dette råd. Det skyldes frygten for listeria og fremmede skimmelsvampe som mug. Listeriabakterier er kuldetolerante og kan vokse ved køleskabstemperatur.

Listeria er især farlig for svækkede personer og gravide. Mug kan danne giftige stoffer på ostens overflade, fordi surhedsgraden på overfladen  mindskes  under ostens lagring.

I Danmark produceres og lagres blåskimmeloste med en strengere overvågning af hygiejnen, og danske blåskimmeloste  bliver derfor ikke forurenede med listeria og mug under produktionen.
 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #ost, #bakterier og #mug