Skal du lade ovnlågen stå åben, når du har brugt ovnen?

Er det bedst at lade den varme ovn stå åben, eller skal du lade den være lukket, når du er færdig med at lave mad i den? Få svaret her
Kvinder åbner ovn

Du skal normalt ikke lade ovnlågen stå åben, når du har lavet mad i den, hvis du har en nyere ovn – de ventilerer nemlig sig selv. Hvis du ikke kan se eller mærke, at der kommer luft ud af ovnen, skal ovndøren stå på klem.

Hvis du har en nyere ovn, behøver du som udgangspunkt ikke at lade din ovnlåge stå åben, efter du har brugt ovnen.

Læs også: Test: Her er de bedst ovne

Din ovn skal udluftes

Når der kan opstå tvivl om, hvorvidt ovnens låge efter brug skal åbnes eller ej, handler det om udluftning af ovnen. Hvis ovnen ikke udluftes, kan der nemlig under madlavningen dannes kondens i ovnrummet og mellem glassene i ovndøren.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Nye ovne ventilerer sig selv

De ovne, der produceres i dag (med undtagelse af dampovne), ventilerer dog sig selv og behøver derfor ikke at stå med åben ovndør efter brug. 

Ovne, der produceres i dag, ventilerer, mens de er tændt. Det kan du se og mærke ved, at der kommer luft ud af ovnen, mens den kører. Udover, at ovnen holder sig selv ventileret, nedkøler ventilationen også ovnlågen.

Der findes også enkelte ovne der, udover indbygget ventilation, også har en indbygget katalysator, som forhindrer skadelige partikler i at suse ud i køkkenrummet, fx hvis du brænder noget på. Denne funktion nedsætter også lugtgener fra madlavningen.  

Læs også: Rengøring af ovn: Sådan får du en helt ren ovn

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sæt ovndøren på klem i ældre ovne

Hvis du har en ældre ovn, som ikke ventilerer selv (hvis du ikke kan se eller mærke, at der kommer luft ud af ovnen), skal din ovn sættes i den såkaldte udluftningsstilling, indtil den er kølet af. Når ovnen er i udluftningsstilling, står ovnlågen på klem.

Typisk er der på ovnen 2 små stoppedaler ved ovnlågens hængsler, som kan løftes op. Når du har løftet stoppedalerne, skal du lukke ovnlågen, indtil stoppedalerne går mod ovnrammen. Lad ovnlågen stå i denne stilling, indtil ovnen er kølet af.

Luft ud i køkkenet, når ovnen ventilerer, eller brug emhætten

Det er en god idé at tænde for din emhætte eller åbne et par vinduer i køkkenet, når din ovn ventilerer. På den måde mindsker du luftfugtigheden i køkkenet, så kondensvandet ikke sætter sig andre steder. 

Fjern kondens i ovnen

Er der alligevel opstået kondens i ovnen, er det en god idé at fjerne det med en ren, opvredet klud, når ovnen er afkølet. 

Læs også: Fru Grøn: Sådan renser du emhættens filter