Redaktionen anbefaler






Hold øje. Det er tit dyrere at afregne i danske kroner, når du betaler med kort i udlandet.
Det kan virke smart at betale restaurantregningen i danske kroner på strandrestauranten i Thailand eller skoene med danske kroner, når du er på shoppingtur i London. For når du afregner i danske kroner, får du straks et overblik over, hvad måltidet eller skoene har kostet – og så er det nemt at holde styr på feriebudgettet. Et bekvemmeligt overblik har bare sin pris, forklarer Kenneth Pedersen, kundeservicechef i Coop Bank:
”Vekselkursen er ofte dårligere, hvis du afregner i danske kroner, når du betaler med kort i udlandet. Derfor anbefaler vi som udgangspunkt altid, at du vælger at afregne i den lokale valuta på rejsen.”
LÆS OGSÅ på samvirke.dk: 6 ting, du skal huske at slukke inden ferien
Når du betaler med Visa/Dankort eller Mastercard i udlandet, betaler du en kurs, der afviger en smule fra Nationalbankens officielle kurs. Ofte er afvigelsen på 1-1,5 %, og det kurstillæg tilfalder din betalingskortudsteder. Desuden kan de udenlandske butikker og restauranter opkræve et gebyr direkte ved betaling med kortet.
”Tager du mod tilbuddet om at betale i danske kroner på betalingskortet, når du står under fremmede himmelstrøg, skal du også betale et gebyr til butikken eller restauranten for servicen. Butikken eller restauranten kan selv vælge, hvilken vekselkurs, de vil anvende for at præsentere dig for en regning i danske kroner – det er ikke transparent. Den dårligere vekselkurs kan helt undgås, hvis du i stedet afregner i lokal valuta,” uddyber Kenneth Pedersen.
Når du betaler med Visa/Dankort eller et kreditkort i udlandet, betaler du en kurs, der afviger en smule fra Nationalbankens officielle kurs. Ofte er afvigelsen på 1-1,5%. De penge tilfalder din betalingskortudsteder. Du får altså en lidt dårligere kurs, men sammenlign det med, at du i stedet skulle betale et gebyr for at få vekslet dine penge i banken eller hos et vekselkontor.
Tager du mod tilbuddet om at betale i danske kroner på betalingskortet, når du står under fremmede himmelstrøg, skal du også betale et gebyr til butikken eller restauranten for servicen. Butikken eller restauranten kan selv vælge, hvor stort gebyret skal være for at præsentere dig for en regning i danske kroner.
Betaler du derimod i den lokale valuta, undgår du det gebyr. Selvom gebyret kun er få procent, kan du spare flere hundredkronesedler på ferien, hvis du konsekvent sørger for at betale i feriestedets lokale valuta.
Når du bruger dit kort til betalinger i anden valuta end danske kroner, modtager du som kortkunde en push-notifikation om valutatillæg i din mobilbank eller en besked i din netbank.
”Et EU-direktiv bestemmer, at du som kortkunde skal informeres om vekselkurs og andre omkostninger ved handel i fremmed valuta. Det sker for at beskytte dig som forbruger mod for høje gebyrer,” fortæller Kenneth Pedersen.
Butikker og restauranter skal desuden oplyse dig om gebyret for at veksle betalingen om til danske kroner, når du efterspørger det. Ved betaling i danske kroner i udlandet skal vekselkursen og et eventuelt gebyr fremgå af din kvittering.
Artiklen er publiceret i 2016 og opdateret i 2025.