Skal du betale med danske kroner eller lokal valuta med kreditkortet i udlandet?

Mange butikker og restauranter i udlandet tilbyder, at du kan betale i danske kroner med dit Visa/Dankort eller kreditkort. Men pas på. Du får oftest en dårligere kurs, når du afregner i danske kroner.

Hold øje. Det er tit dyrere at afregne i danske kroner, når du betaler med kort i udlandet.

Nemt, men dyrere at afregne i danske kroner, når du betaler med kort

Betal restaurantregningen i danske kroner på strandrestauranten i Thailand eller skoene med danske kroner, når du er på shoppingtur i London eller New York. Det kan virke smart, for du får straks et overblik over, hvad måltidet eller skoene har kostet – og det er nemt at holde styr på feriebudgettet. Et bekvemmeligt overblik har bare sin pris. 

Vekselkursen er nemlig tit dårligere, hvis du kan vælge at afregne i danske kroner, når du skal betale med kort i udlandet. 

LÆS OGSÅ på samvirke.dk: 6 ting, du skal huske at slukke inden ferien

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Først skal banken tjene penge

Når du betaler med Visa/Dankort eller et kreditkort i udlandet, betaler du en kurs, der afviger en smule fra Nationalbankens officielle kurs. Ofte er afvigelsen på 1-1,5%. De penge tilfalder din betalingskortudsteder. Du får altså en lidt dårligere kurs, men sammenlign det med, at du i stedet skulle betale et gebyr for at få vekslet dine penge i banken eller hos et vekselkontor.  

Tager du mod tilbuddet om at betale i danske kroner på betalingskortet, når du står under fremmede himmelstrøg, skal du også betale et gebyr til butikken eller restauranten for servicen. Butikken eller restauranten kan selv vælge, hvor stort gebyret skal være for at præsentere dig for en regning i danske kroner. 

Betaler du derimod i den lokale valuta, undgår du det gebyr. Selvom gebyret kun er få procent, kan du spare flere hundredkronesedler på ferien, hvis du konsekvent sørger for at betale i feriestedets lokale valuta. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du skal have gebyret oplyst

Butikker og restauranter skal oplyse dig om gebyret for at veksle betalingen om til danske kroner, når du spørger efter det. Ved betaling i danske kroner i udlandet skal vekselkursen og et eventuelt gebyr fremgå af din kvittering. 

Pas på i netbutikkerne

Store udenlandske netbutikker spørger tit om, hvilken valuta dit betalingskort er udstedt i. Svarer du danske kroner, når butikken ligger i udlandet, kan de tage et gebyr for at veksle prisen om til danske kroner for dig. Skriv derfor altid, at dit kort er udstedt i euro, hvis netshoppen ligger i et euroland, eller eksempelvis britiske pund, hvis den ligger i Storbritannien. 

Visakort er typisk lidt billigere end MasterCard

Er du i udlandet, så er det typisk lidt billigere at bruge dit Visa/Dankort til betaling end at bruge dit MasterCard. Finansrådet har tidligere oplyst, at det skyldes, at bankerne selv må bestemme afregningsmetoden, når de har udstedt et MasterCard.